En renskötar hustrus vardag En renskötar hustrus vardag -

Skiljning i mörrösjöliden

 





Johan blev morbror dagen då vi skiljde. Det var dessutom på hans egen födelsedag.



Vi avmaskar alla renar så att dom ska slippa bla korm. Medlet lägger vi under skinnet med hjälp av en handspruta. Medlet är inte billigt men när man sett hur jobbigt renen har utam avmaskning så känns det som en självklarhet att göra det man kan.



Om korm skriver wikipedia så här

Kormflugan (Hypoderma tarandi) är den största arten  i gruppen styngflugor och är en av de vanligaste parasiterna hos ren, där den orsakar bulor i renens hud allteftersom den växer. Den lägger ägg i sommarpälsen runt renens ljumske. Äggen kläcks efter ett par dygn, varefter larven borrar sig in under huden på renens rygg där den bosätter sig under vintern. Larven gör ett hål i skinnet och lever på lymfvätska. I juni när larven är färdig för förpuppning, utvecklas den till en fluga lika stor som en humla. Det latinska namnet på korm, Hypoderma tarandi, betyder under huden (på) ren.

Kroppen är tätt täckt med långa, gröngula, svarta och rödgula hår; huvudet är "sammetssvart" baktill. Dess ben har fullkomligt cylindriska lår.

Nordisk familjebok skriver om kormen att "Detta styng förföljer under Juli och Augusti renhjordarna, som af dess angrepp blifva såsom om de voro besatta, i det hela hjorden skakar hufvudena och slår med fram-fötterna i luften och mot marken."







eller vad tror du?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0