Lite bilderDom här bilderna togs av Magnus Ström i tjokkola i år.

Ny kusin

 Natten till söndag fick jag en ny liten kusin i Norge. de blev en liten kille som vägde typ 3100g och var 48 cm lång. så nu längtar vi alla till Norge och det nya lilla under verket.

Annars är jag hemma med sjukt barn. Lilly har feber. Hon är faktiskt ganska mysig så där lagom gosig och vill helst se på teve med mamma.

Nu ska jag köra lilla syster till bussen. Hoppas att vi lyckas hinna den

Helgen

Har varit på 50 års fest i Åsele. Temat var Bal. Det var riktigt super roligt att få klä upp sig ordentligt och känna sig väldigt vacker. Festen var super rolig med mycket skratt, god mat och trevliga människor.

Bodbäckslasse tävlade i helgen i Karlstad. Tyvärr galopperade han bort sig men han gjorde sig inte illa i allafall så det gick ju ganska bra trots allt.

Helgens blunder stog jag själv för och den innebär medlemskap i min svärfars klubb. Jag lyckades nämligen backa på min svåger Håkans bil. Svärfar har lyckats med det även han. men han leder ligan rejält med tre på backningar av Håkans bil.

Så nu är jag lite mör i kropp och huvud efter en väldigt rolig helg.

Karro

Saknar henne.
 
Syster kom tillbaks

Saknar dig

Mer BilderHär är min stora tjej på väg till stockolm förra torsdagen. hon fick åka på semester med moster Kajsa. Hon har haft det jätte bra med besök på Junibacken, grönalund och skansen. En massa shopping har hon hunnit med. Men nu är hon henna igen vilket jag tycker är väldigt skönt. Snacka om att jag har saknat henne

På lördag var lilla Emilia på besök. Hon är 6 månader och skulle sova över hos oss utan sina föräldrar för första gången. det gick väldigt bra hon var bara lite ledsen på kvällen men sov sen hela natten.I går följde jag och lilly med farboro Håkan i lastbilen. Lilly älskar att åka lastbil och höjd punkten var när hon fick åka med upp i och lasta av ramarna.Bilder från höstslakten

här kommer det äntligen lite bilder från sarvslakten och lite annat smått och gott. Vi börjar i Froskån. Det är vår grannby i söder som har sin skiljnings anläggning där. Froskån ligger ca 2 mil väster om Klimpfjäll.Sarvarna är som störst nu innan brunsten,

Vi har en lite anläggning till vår husbehovs slakt.  Längre ner ligger det större slakteriet dit våra renar hamnar som vi sålt till uppköpare.Hit kom Kusin Mattias ren som han haft hemma och tämt under vintern.

Sen bar det av tillvår egen skiljningsanläggning Tjokkola. Dit tar man sig från stekenjokk  rakt norr in i fjället. Det är ca en mil på väldigt dålig väg. Det går knappt att ta sig fram med vår 4 hjuls drivna pickup.

Här uppe får vi hålla till ute i det fria med vår husbehovsslakt. Här är det syster yster Anna- Maria som insåg att vintern skulle bli lång utan kött.kunskaps överföring in real life

alva studerade tarmarna. När jag berättade att man kan använda dom till att göra korv tyckte hon genast att vi skulle testa.Lilly och Anna-mariastads kusinen jossan fick i sig lite väl mycket frisk luft. Hon blev lite blek, trött och blev tvungen att ta igen sig.mer kunskaps överföring till Lilly och Nils-Emanuel. På det nedre kortet tittar dom på tungan.Här hjälps Mor och dotter sinnerbom åtMin ahkka och Aajja var där trots att aajja närmar sig 90 år och ahkka 80 år finns dom på plats. ahkka är född i en tältkåta på fjället. När hon var född vägde dom henne, hon vägde lika mycket som en socker topp. Hon följde med sin familj på flyttning med renarna mellan kust och fjäll. Man flyttade renarna med hjälp av skidor och hundar. Hennes mor gick efter ren flocken med rajden där all mat, barn och tältkåtorna fraktades. När ahkka var ca 3 år fick hon flytta till sin mormor och morfar tror jag eller om det var farfar och farmor. där bodde hon tills hon var ca 7 år. Min ahkka gick i kåta skola i velmesmahkke och på internat i långsjöby.


vilopaus

Vid såna här tillfällen när man ser karros renar och minns alla gånger hon varit med känns det riktigt tok jobbigt.

Slakten är över

Och vi är inte alltför blåslagna. Daniel är och jagar älg medans jag är hemma. Känner mig ganska slö i dag. Jag och syster yster anna-maria har styckat ner en ren i dag. Det gick faktiskt riktigt fort och blev ganska bra. Jag är inte så jätte bra på själva grov styckningen. Men man får helt enkelt tänka att det som inte sitter på ena biten lär ju vara på nästa bit. Fin styckningen är inget problem.

Har funderat mer och mer på vad jag ska göra i framtiden. Jag vill ju hålla på med renarna men jag skulle behöva ett flexibelt jobb vid sidan av. Dels för pengarnas skull men även för min egen skull. Jag har funderat på att gå på samernas slöjd utbildning i jokkmokk. Barnen skulle då få följa med och gå på samiskt dagis. Det skulle vara riktigt roligt men skulle nog inte ge så mycket jobb sedan. Andra funderingar är på socionom och inrikta mig på samisk psykosocial hälsa. Där finns det jobb men då måste jag antigen läsa mot övik och risken lär ju vara ganska stor att man hamnar på praktik nere i typ sundsvall. och sista året måste jag ändå läsa i umeå. Så då känns det som att det kanske är lika bra att läsa direkt mot umeå. Men jag har verkligen ingen lust att flytta dit i tre år med barnen. Hm får nog kolla in distans utblidningar lite mer noga.

Det gör ont

Japp i hela kroppen. Vi har dragut slakt ren i två dagar. I går var det en riktig hårdkörar dag för mig. Det känns som om nån har stoppat hela min kropp i en mangel. Men samtidigt känns det skönt med sån träningsvärk. Man vet ju liksom att man lever.

Det är bara mitt jävla knä som gör riktigt ont. Men läkaren sa att det enda som behövdes var sjukgymnastik. Hm vet inte riktigt om jag är så jätte säker på det. men jag orkar inte bråka om det just nu. Det får hjälpa med värktabletter.

Jag vet att jag lovade några fina höst bilder men det få vänta för jag har ju som vanligt glömt usb kabeln i studsviken.

Daniel har farit till fjälls igen förhoppningsvis kommer våra renar in i kväll. Så då får vi dra i morgon i tjokkola. 
 
Nu ska jag gå och vila min stackars kropp och sen ska jag åka till gardvik och hämta mina små gryn. Och i kväll kommer min mys kusin josefine. Jag längtar efter dig gumman.

Inskolning

Nu är vi uppe i kittelfjäll. Barnen har börjat på dagis här. Vi skulle ha inskolning i dag. Men som vanligt när det gäller mina barn så är det inga problem. Efter en halv timme funderade Alva när jag skulle åka. Lilly hon stack ut med dom andra barnen så där satt jag som ett annat fån helt ensam. Alva kom förbi och talade om för mig att jag inte fick stanna och äta lunch för det skulle bara bli pinsamt.

Så jag gav upp och åkte till Paul och Maj. Insåg att jag skulle bli tvungen att sitta och vänta i typ fyra timmar. Så då kom jag på att maj skulle ta och lära mig att sticka sockar. Jag drog ner på Albins och införskaffade matrial till mitt nya tids fördriv. Första varvet fick jag lov att göra om några gånger. Paul konstaterade att dom där sockarna knappast skulle bli klar på den här sidan nyår. Men det går bättre och bättre.

Så nu börjar jag bli en äkta gammeldags hemmafru.

I morgon är det slakt i froskån.Hoppas att det blir fint väder.  Då lär det nog komma några fina höst bilder

Mer älgjakt men inte för mig

I dag fick alva följa Daniel med på älg jakt. Och som tur var eller vad man ska säga så kommer det en älg där dom satt och daniel lyckades skjuta den. Så nu är det fler som vill följa med till Älg skogen.Alva , Raj och den döda älgenDen nye älgjägaren


urtagning av älgenBästa komentaren här är ändå när dom började dra  " Oj vad lång älgen blev" detta var från en av dom som bara tittade på.

Och här har vi lill styckarn


Gah fick just reda på att dom börjar att ta ihop renarna i morgon. Känner mig en aningen stressad tanken var ju att dom skulle börja först på Onsdag . Men som vanligt får ju inget riktigt gå som man tänkt.
ÄlgjaktDagen började på pass. Inte helt fel sånna här fina dagar.sen blev det grubbel stubben när jag bom sköt på ko och kalv.Så äntligen låg den där. Min första älg som jag skjutit . Snacka om adrealin i kroppen.Ganska rå nöjd Margret. Jag fick till och med passet uppkallat efter mig.Snälla Håkan hjälpte mig att ta ur älgen. Jag var aldeles för uppspelt för att klara av det.

Lite tråkigare var att Daniel gick med min jämte och hon åkte mest troligt på stryk av älg kon som jag sen bomma på. sen ville hon inte alls skälla på några Älgar. Bara titta på dom på behörigt avstånd. Förhoppningsvis får vi till. Annars är ett och ett halvt års jobb åt helvete med utställning och allt. Men jag ser positivt framåt det fixar sig. snart kan jag skriva att jag skjutit första älgen för min hund.


Tatueringspennor

Vi har haft väldiga problem med Lilly och Pennor. Hon älskar att rita på sig själv. Så när jag hittade tatueringspennor på klas olhssons slog jag till på en gång. Dom går att tvätta bort med tvål och vatten och sitter i 60 timmar. Dom har haft jätte roligt med dom. Och jag med föresten.Alva valde själv vad som skulle stå. På det undre hjärtat står det NilleLilly skulle ha en traktorHär behövs nog inga ord

Alva på ridskolan

Alvas andra lektion på grönåkers ridskola. Och nu fick dom börja rida snacka om en väldigt stolt alva. Vi hade med oss erik dit. Han var nog väldigt sugen på att rida själv.


Alva med sin ridlärare Matilda. Alva lärde sig styra hästen och få den att gå framåt och naturligtvis att få den att stannaKan man bli mycket nöjdare


En film jag vill se och en bok jag vill läsa.

Jag skulle så jätte gärna vilja se denna film. Hittar den ingenstans skulle vara jätte tacksam för tips.
Och denna bok står väldigt högt upp på läsa önskelistan. som tur är så har jag hittat den på nätet och beställt den så snart kan jag ge en recension på den


Höst

Jag älskar verkligen hösten
Alla färger och allt som mognar i skogen.
Dom höga klara dagarna
Ren slakt och Älgjakt

Det är verkligen min älsklings årstid
 

(bilder internet)

Travet

Jag följde med Märta och Ulrik på travet i går i övik. Det var jätte spännande med alla hästar och att få se det på riktigt. Lasse gick otroligt bra. Han blev trea trots hårt motstånd. Jag tyckte att montè verkar jätte roligt. Men då måste jag nog gå ner mer i vikt och träna som tusan och framför allt ha råd att köpa en häst som skulle vara nån ide att tävla med. Hm något att drömma om i varje fall.
Omskoning av tappade skor innan loppet


åh denna väntan.Men nu är det inte länge kvar


Blandat från aug

Salusand
Vackra alva i salusand . Ahkka och reino var där och campade med sitt jätte tält så vi passade på att överaska dom på kvällen.


Här är deras nya semester hemDom var väldigt badsugna när vi var nere vid stranden och naturligvis insåg mamman rätt fort att det var bättre att ta av dom kläderna och låta dom bada
.

En dag på stan med Lilla EmiliaJag åkte ner till stan för att serva bilen och då passade jag på att hälsa på johanna larsson. Det visade sig att hon hade jobbat natt och att nisse hade börjat sitt nya jobb samma dag. Så jag passade på att låna Emilia några timmar så att hon fick sova. Emilia är en hel cool unge som är hur lugn som helst. Hon grät inget alls utan pratade bara högre när hon var hungrig eller trött. Och nej jag blir inte sugen på fler.Samma dag kunde jag inte låta bli att köpa ett nytt flug skydd till Cebonita. Ni förstår när ni kollar färgen.Förberedelser inför jakteninskjutning på banan. det gick inte så jätte bra men jag fick till slut ihop till en godkänd serie i allafallTur att jag tog kort på mig själv så att jag kunde inse vad som var fel. Jag tjuv blundade med ena ögat och då sjuter jag som en kratta men det kunde jag ju snabbt åtgärda och allt blev väldigt mycket bättreSen ska de ju bakas inför jakten och renslakten så vi tog en familje kväll och bakade bullar hela familjen.Alva var jätte duktig. Hon gjorde en plåt helt själv med jätte goda bullarAlva och lilly gjorde varsin längd. Lilly gjorde den stora som hon jobbade jättehårt med och alva gjorde den mindre som hon ville ge till fröknarna på Skolan. Då tog lilly med sig sin till dagis och bjöd där.


Så var vi inne i septemberEn 18 taggare på 350kg slaktad


RSS 2.0