Styckar dagMärta kämpar påHon babblade om en massa muskler och senor. Jag fattade nollLunch paus. Strongt gjort av en före detta vegetarian att äta under dessa omständigheter.


En dag i renskogeni mitt rätta elementDaniel och tira far flyttande. Tyvärr syns hon inte bakom skotern


Ett tecken?Är det ett inte tecken så säg när min kurs byggnad ligger mitt emot ........STUDENT PUBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Cora på stanCora på torgetSå där jätte roligt var det väl inteHm undrar vad matte tänk nu då?Ja det kunde man ju ge sig fan på att det var något läskigt hon skulle hitta på.


det är helt klart under min schäfer värdighet att beträda det där vidundert.Fast det är ju klart att jag kan tänka om. Var lite svårt att motstå godis, lock och pock. sen måste det faktiskt erkännas att det var ganska kul. synd bara att matte är så jäkla dålig på att fota mina stor dåd.oj vad mycket och långa kommentarer

Jag blir väldigt glad över alla kommentarer och inlägg. Det är skönt med stöd och nya infallsvinklar

Men jag vill bara påminna alla som läser i min blogg att det jag skriver det är det jag känner. Det är mina känslor och funderingar som jag sätter ord på. Om någon blir stött av det så ber jag er att sluta läsa min blogg för jag kommer att fortsätta att skriva om både roliga och jobbiga saker. Det är därför som den här bloggen över huvudtaget existerar.

Fortsätt gärna att debattera och skriva inlägg alltid lär man sig något.

Och än en gång tack alla ni som läser och kommenterar ni gör det lite roligare att skriva

Kramar Margret

Första dagen i skolan

Japp så var den gjord. Var jäkligt nervös innan jag kom fram. Dels så fick jag som vanligt sova på vägen från Studsviken till umeå. Blir jäkligt less på att inte kunna köra bil en längre sträcka utan att stanna och sova.

Förmiddagen gick bra kände att jag hängde med hyfstat. Men eftermiddagen var svårare det handlade om geologi. ett tag fattade jag verkligen ingetting. kände att nä nu åker jag hem. men sen hade vi paus och då fick jag veta att jag inte var den enda som hade svårt att hänga med. Kändes väldigt skönt.

Tog en tur på stan och köpte lite godsaker. Sen tog jag en lång promenad med Cora och då lättade allt i huvudet. nu har jag ätit en godmiddag ensam hos jossan och jonas. Dom är på middag hos några kompisar. så nu ligger jag och bara njuter av ensamheten i deras soffa. Hoppas att dom inte kommer hem än.

Har haft några jobbiga dagar innan. Alva har haft det jobbig på förskolan med några andra barn. H on har varit väldigt ledsen och frågat och funderat på varför och om man får säga si eller så. Det svåra tycker jag är att inte fråga sätta vad hon gjorde som fick dom att göra så. jag vet ju att hon inte ger sig så lätt och kan vara en bestämd tjej. Men när hon säger till mig att hon vill gå i skolan i Dikanäs istället förstod jag att nu är det inte som det ska vara.Jag pratade med förskolan men är inte säker på att dom förstod hur allvarligt jag känner att det är. Det jobbiga i det hela är att jag inte har den energi jag skulle behöva för att driva det framåt och se till att allt blir bra.

Sen karro dog är jag  ganska otrygg i relationer med andra människor. Jag klarar bara av att omge mig med människor som jag litar helt på. Jag kan tänka mig att det är väldigt svårt för dom som inte upplevt ett självmord nära in på sig att sätta sig in i hur det förändrar en. Hur många rädslor som man inte tidigare haft dykt upp. hur otroligt viktigt det är att få känna trygghet för mig och mina barn och min familj. Just nu känns det för jävligt jobbigt när jag inte kan lita på att alva har det bra när jag lämnar henne på dagis. Att inte känna att jag kan lita på att personalen fixar allt och ser så att inte mina barn hamnar i kläm. Jag vet inte hur jag ska få dom att förstå att dom måste på ett bättre sätt få fram att dom har en plan och att dom förstått problemet.

Jag och Daniel har pratat fram och tillbaka om hur vi ska lägga upp det om det inte blir bättre. naturligtvis kommer vi att prata med ledningen för skolan.  Men funkar det inte finns ju alltid alternativet att barnen får gå i skolan i björna eller i Dikanäs. Jag hoppas verkligen att allt ska lösa sig.

Utan mina vänner skulle det verkligen vara ännu värre. Ni vet vilka ni är tack för att ni finns , stöttar och finner lösningar


Mästarnas Mästare

Foto: Johan Paulin
Bild svt.se
Jag har hittat ett nytt favo program. Mästarnas mästare på svt 1 20.00 på Tisdagar.

I programmet tävlar kända idrotts profiler mot varandra. Jag gillar det hel skarpt. Värt att kolla in

Alva och LillyI eftermiddag skulle vi ner till stan en sväng. Och då ser man skillnaden på tjejerna. Alva vill klä sig fint och poserar gärna för kameran. Det andra trollet letade åt sina favvo byxor men vägrade ta av sig understället och tjocktröjan. Och få henne att posera på kort är i princip omöjligt.


Slakt

I dag har vi slaktat dom sista renarna som vi har i hagen. Jag tycker att sånna här dagar är riktigt trevliga med lagom mycket folk och prat, skratt och nya eller gamla historier. Det är alltid trevligt när man får jobba med äldre människor det blir liksom så naturligt att fråga och få lära sig nya ord och saker. Idag lärde jag mig var "lycko benen" sitter och "lycko senan" sitter.Familjen klemetsson

Margareta knyter "väla"


Alva är som vanlig intresserad och vill lära sig. Och bästa sättet är ju faktiskt att pröva under uppsikt av vuxnaDaniel flårFör Märta var det första gången hon var med på slakt.

Hon kämpade på med att flå ben och fixa med skinnLite läskigt och sorgligt tyckte hon att det var. Men som hon sa " ska man äta kött bör man vara med och se hur det går till vid slakt"jag och tjejernas lyckosenor. Dom ska sitta på tills dom ramlar av. ska tydligen även hjälpa vid värk och andra krämpor.

skridsko dag i Hemling


Lilly påstod att hennes skidskor var hemma.Än fast jag visade henne dom så höll hon fast vid att dom var hemma. Snyggt sätt att tala om att hon inte ville åkaAlva är verkligen jätte duktig på att åka. Hon åkte i över 2 timmar och ville ändå dit och åka på kvällen igen


Full fart på isen


Vi hade samlats en massa vänner med barn och hundar


Fika paus

Korvgrillning och jag som inte gillar korv fick grilla kycklingUndrar om lilly såg någonting över huvudtaget


Dom allra minsta barnen roade sig i snöhögen


Just det här datumet är det väldigt viktigt för mig att göra saker så att jag inte blir fast hemma och tänka på att det är den 24. Så det var väldigt trevligt att spenderar några timmar i goda vänners lag.

Sen på eftermiddagen red jag och Märta ut på Cebonita och Lasse. Läs mer om det på Märtas blogg hon skriver mer ingående om ridningen och hästarnas status för den som är intresserad.

På kvällen åt vi godmiddag och spelade spel hela familjen. Lilly lessnar visseligen väldigt fort men resten spelar till det bittra slutet. Och blir halft ovänner pågrund av  att alla är dåliga förlorare.

Moster som barnvakt ?Hittade en gammal bild från slakten i Froskon. Lilly gillade faktiskt att vara där. påstod i varje fall moster Anna-maria

Bilder från när jag fick rädda Daniel och Tira ute i skogenEn man och hans hundLycklig efter det att frun kommit och hämtat honom. Skotern strejkade mitt ute i ingenstansTira tyckte att det var helt åt helvete att jag skulle sitta bakom Daniel och att hon tvingades sitta på pakethållaren


Daniel och Sallad ser på youtube


skiljning i AspseleDaniel och torkelVickan och Torkel

Vickan och TorkelDanielTyvärr blev bilderna väldigt suddiga men ni får väl ha lite fantasi också

Barnridning


skogsmulle. Lilly råkade slå näsan och läppen i morseLilly, lasse och märta. Lilly verkar kolla att märta verkligen håller i henne så att hon inte dimper ner i backen
En trött skogsmulle


En stolt alva på sin stolte travare


Hundmassage

Cora har ont i sin bog så märta har masserat henne och gett ström i musklerna. Cora ligger och njuter av behandligen. Direkt vi kommer dit börjar hon tjorva med märta tills hon ger sig och masserar henne en stund.


Ström i musklerna
Sen lite massage på min kolugna cora.Här är det en som njuterlite mer till höger

Märta förklara vad hon gör

Nytt skede i livet igen?

Det verkar som att jag är på väg in i något nytt.

Nästa fredag gör jag min debut på universitetet. Ska läsa en kurs på Slu om hållbart skogsburk. Den är på distans och på halvfart. Känns spännande men lite otäckt. är lite orolig att jag inte ska fatta något och bara känna mig helt korkad. Lämna in fel uppgifter eller inga uppgifter alls hm.

Sen till det mer jobbiga. Den 11 feb ska Cora in på mental test. Så det innebär att hon åker ifrån oss. Det jobbiga i det hela är om hon inte blir uttagen till försvaret utan ska bara bli sällskaps hund. Var hamnar hon om hon inte följer med mig hem igen? Tänk om hon hamnar i en lägenhet i stockholm. Hon som är uppvuxen på dom fria vidderna kommer ju att bli galen. gah och jag med. Jag hoppas verkligen att hon får jobba åt försvaret. Det skulle vara en väldigt stor ära. Men det vet vi ju inte förrän den 11 feb.

Jag har dessutom kanske jobb på gång men det får ni veta om det blir något av. Historien bakom är att jag blev varslad från mitt nuvarande företag wf ren och skog hb av vår vd min älskade man. Han påstod att finans krisen även var nära vårt företag och därför tvingades han varsla en del i företaget. Och det blev jag. Så Obama där borta i USA nu får du fixa den här krisen så att jag kan fortsätta mitt dröm jobb.

Sen är det ju det här med politiken. Det är val i vår i sametinget och jag kandiderar för att ta mig in. Ska bli jätte spännande om det blir så. Jag får kämpa på med röstfisket hur man nu gör det? Men jag lovar att det här inte ska bli någon arena för politik. Ska bli intressant att se om jag klara att hålla det. Alla vet ju hur politiker blir efter dom blivit invalda.

Ja som ni ser händer det en del i mitt liv. Kanske inte världsomvälvande saker men än dock en del 

SkogshuggareJapp ni ser rätt. I dag följde jag med Daniel till skogen och högg timmer. Jag har faktiskt huggit förut. Jag tog något sorts körkort på motorsåg när jag gick skola. Det var riktigt roligt fast jag inte fick hugga dom stora träden. eller jag ville inte.

KärlekÄlskar dig så mycket Daniel

Fortsättning på hår i örat historien

Var till doktorn i dag igen för att försöka få ut håret. Men icke inte nog med att hon inte fick ut hårstråna utan hon hittade 1 till. japp det är  som en jävla hår farm i mitt öra. Men nu är jag remiterad till öron kliniken. Och dom ska väl lyckas få ut hårt får jag hoppas.

När vi kom hem hämtade vi smilla. Och sen hjälpte vi Daniel med lite slakt. Smilla var först lite reserverad men sen blev hon väldigt intresserad. Vid middagen berättade hon att hon skulle slakta en ren så att mamma skulle få mycket gott kött.Först lite läskigt tyckte smilla medans lilly inte alls tyckte det var något konstigt


Sen blev det väldigt intressant

TärnabyAnjabacken


Första åket. Lite pirrigt


Kajsa och Andreas


Vendela
Storåkaren


Lena-Marie


Något glad över att tagit mig ner vid första åketFörst åkte jag skidor


Sen bytte jag till bräda och det var mycket roligare. Tänk att det sitter kvar i kroppen hur man åker fast jag inte åkt bräda på 7 år och skidor på 15 år

Afterski Klemmet, vendela, jossan och andreasNille


vendela och Neila


Neila, lena-marie , kajsa och andreas


Annasara


På väg till stugan kom vi äntligen ihåg att köpa smör.


BastuMiddagen. jannika och anna-sara verkar spana på något


Det var nog dom här dom tittade på

Två stycken snart nyblivna 20 åringar. Kajsa 19 jan och klemmet 21 jan

Min gudson Nils-johannesTack hela gänget för en riktigt rolig helg. Det här gör vi om nästa år

Kallt


Märta fick låna min dunjacka. Jag hade klätt mig nog. Jag började svettas när jag rörde mig. Det gällde inte Märta


Kolla in ispärlan på nitas ögonfransEn väldigt påpälsad arab


frostig travare
Ängeln lasse


Härstammar man från australien behöver man vinter kläderCora tycker att det var helt okej ute

-32 grader

Gah det är riktigt kallt. Vi är på väg till Tärnaby i dag för att fira lilla syster kajsa som fyller 20 på måndag. Vi ska åka skidor , basta och umgås det ska bli riktigt mysigt.

Viktiga saker i Alvas liv just nuHamstern sallad är väldigt viktig för alva. Hon sköter om den och pysslar med den. den ser på bolibomba med alva varje kväll. Dessutom är hon väldigt viktig med att hon ska kliva upp 10 min tidigare varje morgon för att byta vatten och se till så att den har mat.

Alvas nya skriskor med nya skydd. Dom åker varje dag på förskolan. Hon kommer hem och berättar att hon har lärt sig än det ena än det andra. idag hade hon lärt sig att knyta skridskorna själv med riktiga rosetterHon går omkring hemma i köket nu när hon fått skydd. I kväll vägrade hon ta av dom det skulle visst göras först innan sänggåendet. Hon skulle öva balansen

Hockey

På måndag kväll var vi och tittade på när Erik spelade hockey. Han spelar i ÅIK och det var mot lycksele matchen var. Alva blev väldigt inspirerad. Hon ville ut och åka på en gång. Lilly tyckte också att det var roligt men inte hela matchen
Perfekt sikt

Erik hade vit hjälm vilket var tur för oss annars hade vi nog aldrig sett skillnad på dom

IdolbildMed Marita i utvisningsbåset

Timmerskogen

I går tog jag och barnen skotern och hälsade på Daniel och Lasse i timmerskogen. Båda barnen tyckte att det var riktigt roligt att få vara med när dom fällde träd.Först sågar man så här
För att det ska bli så här
Lilly tyckte att det var roligast att åka traktor med farfarLasse i full fart

På vägen hem blev cora och tira trötta så dom fick åka en bit. Lite trångt blev det


Ute ungar
Sagt av Lilly :
 
"nån har lagt min napp i nånting äckligt"  Det visade sig att hon själv lagt den i tarm högen när vi slaktade.

" kolla gamel dö mormorn" När en äldre dam simmade förbi oss på badhuset.


ute dagDet var super skönt väder ute idag så vi passade på att vara ute. Vi motionerade liva, åkte skidor, byggde en liten tränings anlägning till cora och tog en spark tur. Det var verkligen super sparkföre
Våra gull ungar.

Vackra studsviken


Passade på att träna med Cora. Här en liten balans och plats sittning övning


Plats med störande barn på vår nybygda tränings grej


Cora är verkligen en Pärla på sånna här uppgifter. Hon tar det lugnt och försiktigt och är verkligen fokuserad. sen blir livet väldigt lugnt på kvällen när hon fått jobba med huvudet.


Ut åkte julen

idag. Skönt att det är över och man får se fram mot våren. Det blev så ljust och skönt i köket.

Jag red cebonita i dag. Hon kändes mjuk så vi joggade på det blev både galopper och tok snabba galopper. Det går verkligen tokigt fort när hon lägger iväg. Cora följde också med hon lunkar på framför oss. På vägen hem plumsade vi genom skogen men då ville inte Cora vara först utan helst under Cebonita. Det gillade inte hästen något vidare, tur hon är så snäll att hon inte sparkade Cora.

När jag kom in hade märta och barnen bakat bullar. Det kallar jag lyx att få nybakta bullar som man själv inte gjort. Med kall mjölk förstås.

Hästhåret borta men hundhår funna

Japp hästhåret är borta men längre in hittade doktorn två hundhår som inte gick att få bort. Ska vänta och se om det behövs göras något eller om dom far bort själv.

Dessutom har jag överlistat datorn och lyckats installera skrivaren. Känner mig väldigt duktig.

Airworld


Lilly och smilla på väg upp
Sen bar det nerförAlvaför dom minsta barnenLillys nya kompisvart ska jag nu då? det fanns så mycket att det blev svårt att väljaMärta

Daniel på väg in i vad lilly kallade mys hoppetLilly i "myshoppet"Ulrik och daniel hittade sumo dräkterna tyvärr skrattade jag så mycket så att bilderna blev hel kassa.

Vi vuxna insåg snabbt att vår kondis inte riktigt räckte till.

Skeppsmalen 07
gamla bilder


Här kommer en bild serie från sommaren 07 när jag och lovisa fick den smarta iden att vi skulle åka lastbil mitt i natten.Här står vi och väntar på vårt åkVi fick tag i macke som var på väg ner till husum med ett lass. Så vi hakade på och hade väldigt roligt.


Okej vi kanske hade roligare än macke


Ska man åka last bil måste man ha riktiga brillor. Hehehe

Livet börjar att återvända

Äntligen börjar det vända. Febern har släppt och snoret också.Hostan är borta. Lilly börjar bli friskare också men nu ligger alva. Daniel är inte jätte pigg men har ingen feber.

Jag har slutat snusa på kuppen så nu får vi bara hoppas att jag har nog med karaktär att klara av det. Men jag sparar 700 kr i månaden så nu får det faktiskt vara slut på den här ungdoms synden.

Nu längtar jag efter att ge mig ut och rida.

jag hoppas att det inte är ett dåligt tecken att börja det nya året med att vara sjuk vi lär ju se.

man blir trött av att vara på stanMärta, smilla och lilly på vår stadstur i måndags. Tjejerna var jätte duktiga hela dagen fast dom blev helt slut på.

Skidåkare

Våra duktiga tjejer på skidor som dom fått i julklapp


Lilly var mest arg på skidorna som inte gick framåt utan åt alla andra håll

Smilla ville åka som alva i backen men hon hamnade på rumpan i stället

Ja så var vi på vårdcentralen igen

Jag åkte på en riktig flunsa på nyårs afton. Idag kändes det som om att örat skulle ramla av. Lilly har även hon åkt på feber. Så jag bokade tid i dag hos läkaren. Lilly har i allafall inget annat än vanlig förkylning. Jag har en sänka på117 och öroninflamation dessutom har ett häst hår fastnat tvärs över hörselgången. Hon försökte få bort det men det gjorde så jäkla ont så jag får använda några droppar som ska göra att det blir mindre irriterat sen ska jag dit på onsdag och försöka få bort det. Så nu ligger jag helt däckad med en medicin påse värd 1200. Kul start på åretnytt hus djur


Japp vi har blivit med hamster. Alva har fått den av EOP. Hon har döpt den till sallad. Vi får väl se hur länge det här djuret lever. Alva har haft ganska otur med sina husdjur.Dom blir ju liksom hela tiden uppätna.

Nytt år nya förhoppingar

Förra året var ett år som var blandat med glädje men framför allt en stor sorg.

Saknaden efter en förlorad syster kommer aldrig att försvinna bara mildras. Det karro gjorde är väldigt väldigt oförlåtligt men jag har ändå förståelse för att hon inte klarade av att finnas bland oss. Den smärta hon bar på är så obgiriplig för oss andra vi kan kanske förstå till en viss del men aldrig så som hon upplevt den.

Min förhoppning är att min systers död inte bara ska bli en händelse bland alla andra utan faktiskt leda till att vi alla kan vända oss om mot våra medmänniskor och verkligt se dom. En kram eller någon som lyssnar är en liten bit på vägen.

Så nu vänder jag mina blickar mot ett nytt år och med nya förhoppningar.

Det nya året blir vad vi gör det till

Mitt löfte i år blir att ta vara tiden med mina nära och kära. Man vet aldrig vad morgondagen har på lur åt en.

Med det vill jag passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år

Från en febrig och snuvig margret


RSS 2.0