frukost sällskap...


Det här med mina hundar

Det var inte tänkt att bli så men dom kommer liksom inflyttande nästan själv. Passar dom in så blir dom kvar. Vi har fyra hundar alla är tikar. Här kommer en liten presentation av våra hundarLiva är vår jämthund. Hennes fullständiga namn är klövkampens Liva. Jag fick henne av min svärfar. Det var hans parningsvalp men han hade redan nog med hundar och vi hade ingen älghund så jag fick åka med honom och välj ut henne. Liva är en godmodig typ. Gillar att sova länge på morgonen och kan gärna smita ut och bara strosa runt på gården ( med viss omnejd om det finns något intressant) Tyvärr blev Liva sparkad av en älgko på hennes första älgjakt morgon så hon blev skrämd. Hon kan gärna skälla om hon får samjaga med min pappas gamla helleforsare. Vi jobbar med henne och hoppas att det ska släppa. Jag började förra hösten med att jobba henne på viltspår som hon gillade så det blir mer av det i sommar. Jag har gått två utställningar med henne och fått ettor båda gångerna.

 foto märta

Tira är Australiensk kelpie. Hennes fullständiga namn är örjagårdens Tira. Tira är född i  Isfjorden,Norge. Hon väcktes på får men ville tyvärr skälla när hon jobbade. På renar är det en stor fördel om dom skäller och dessutom är starka löpare och små. Eftersom dom ska rymmas på skotern. Genom olika kontakter fick vi nys om henne så vi körde dom 90 milen ner till isfjorden och hämtade hem henne en natt i april. Hon skäller faktiskt på det mesta men inte på renar utan kommando. Tira märker man inte av inne hon sover mest. Tira hatar regn och kyla. Hon är andra generationen från direktimport från australien och har därför inte riktig pälsen för att leva i norden. Så på vintern har hon täcke när hon och Daniel kör längre sträckor. Regnar det vägrar hon jobba, hon går bara och surar bakom skotern eller motorcyckeln. Tita åker skoter och gillar alla sorts fordon som en riktig kelpie ska. Tira är Daniels trogna följeslagare.Genny är schäfer. Hennes fullständiga namn är Genny di casa de nosella och kommer från italien. Hon är försvarsmaktens avelstik. Hon flyttade hit för ett år sedan. Genny är ett riktigt energi knippe. Hon har allt man kan vänta sig av en toppstammad schäfer, arbetsvilja, skärpa och lydighet. Genny uppskattar inte katter alls om man vill uttrycka det milt sagt. Hon låter mycket och drar sig inte för att visa sin styrka mot andra hundar. Mot människor är hon väldigt inställsam. Blir hon för uppjagad när det kommer folk skvätter hon. Genny är en klippa på viltspår, hon klarade anlagstesten i höstas galant så vi kommer att fortsätta mot ett championat framöver. man får vara ganska hård och konsekvetn med henne. Genny kliver inte upp ur bädden förän jag kliver upp om det inte är alltför tidigt då slöar hon tills det verkar vankas middag.Valla är en australien shepherd. hon heter egentligen big brawehearts Gry. Valla är vår nykomling. Jag skulle bara ha henne åt en kompis för att se om jag hittade någon att omplacera henne hos. Men jag blev kär och nu bor hon här. Valla är ett energi knippe som alltid är redo att följa matte. Killar gillar hon inte alls, hon är små rädd dom. Jag har börjat jobba lydnad med henne och hon är verkligen samarbets villig och rolig att jobba med. jag har väckt henne på renar och hon svarade bra. Idag gick hon på mina tecken kommandon så det ser lovande ut. Nu gäller det bara att få henne att förstå att Daniel inte är farlig och att det är med honom hon kan få valla med. Min tanke med henne är att jobba med sök och lydnad. Och kanske kanske blir det här hunden som jag får tävla lite bruks med.


Kärlek
Onne

Heter Alvas lilla hamster. Det betyder just liten på Sydsamiska
Han börjar vara riktigt tam nu. När man kommer in och lockar vid buren kommer han fram och förväntar sig något gott.Men i dag hände en liten sak som fick den själv utnämde hamster mostern att dra tillbaka sitt mosterskap. Hon hade tjuvtagit ut onne ur buren och det gick inte bättre än att han bet henne på fingret så att det började blöda. Så nu vill hon inte vara moster mer.Alva däremot är ganska nöjd med att ha en vakt hamster och hotar nu lillasyster med att ha onne lös inne på rummet så att Lilly inte ska kunna gå in dit i smyg och sabba.så jag har fått ha ett samtal med Alva om att man inte kan ha onne lös för då försvinner han och antagligen så kommer hundarna att äta upp dom. Till svar fick jag : - men mamma det fattar jag väl, men det vet ju inte Lilly om.

Så nu har vi en vakthamster och en icke hamster moster som bara tycker om "sin" hund Valla. För se nå små djur som bits vill då inte hon ha att göra med


Ett litet kort...Alva satt och pysslade i gåroch gjorde ett jätte fint kort till pappa.Hon har blivit jätte duktig på att skriva själv jag kunde inte annat än att skratta när hon visade vad hon skrivit till pappa. Det kom nog från hjärtat

På höger sida har hon skrivit:

" Till pappa du kan ibland vara en bråkstaka"

Och på vänster:

" Men jag gillar dig endå ALVA"


Älskade unge

Margot R.I.P

Nu har jag varit och gjort i ordning stallet inför i morgon. Margot ska då lämna oss. Det är ett jobbigt beslut men jag vet att det är det enda rätta. Men helt klart skär det i hjärtat.

Jag kommer att göra  ordning allt i stallet i morgon sen åker jag till Åsele och när jag kommer hem är hon borta. Jag brukar inte vara blödig men nu med hästen så går det bara inte, jag klarar inte av att vara med.

Jag har funderat varför det är jobbigare nu och kommit fram till att med en häst är det så mycket tillit och förtroende mellan båda parter. Jag måste lita helt på hästen eftersom hon ska bära runt på mig och hon måste lita på mig fullt för att kunna göra det. Det är ett oerhört samspel mellan häst och människa.

Margot är ingen lätt dam att ha att göra med. Hon är sur, tvär men med rätt "knappar" funkar det bra. Jag och Margot har under det här året fått ett ganska speciellt band, hon verkar lita fullt på mig än vad vi gör. Hon har aldrig vägrat att gå eller något annat när jag jobbat med henne. Hon har istället verkligen försökt göra sitt bästa för att göra mig till viljes.Jag har till och med fått till det med att lasta henne själv när vi ska ut och åka. Hon kan till och med komma och vilja ha gos och mys.

Redan i November insåg jag att inte allt stod rätt till. Hon visade klart och tydligt att hon hade ont i kroppen och ville inte alls ut och gå i skogen. Så att detta med fång kom var väl egentligen inte någon överaskning.

Så nu hoppas jag Margot får det bra där på andra sidan. Karro får se till henne tills jag kommer. Antar att Karro inte lär rida men hon får väl gosa och ta hand om henne.


 
Så karro ta hand om henne tills jag kommer. Hon är speciell men har ett gott hjärta.


Jag har också ett sånt här alter ego

Foto: Foto Carl-Johan Söder/SVT
Super sura sunk sara är supersnällasilversaras  alterego.


Så här känner jag mig i dag.  Arg och Ja arg

Fick veta att dom ska göra om min utbildning för det var för mångasom inte klarade av att plugga själva. Men hallå det är ju en distans utbildning, då ska man ju plugga själv och lämnar man inte in sina uppgifter så får man ju inte godkänt och kan inte fortsätta förrän man gjort det. Eller har jag missat nått?

Men nu verkar det som att vi som klarar av och är duktiga ska straffas med att utbildningen nu blir hel veckor. Men det var ju inte det jag tackade ja till. Hade jag vetat det från början hade jag inte tacka ja utan letat en annan utbildning. Gah

Jag sjunger som super sura sunk sara:

"A-a-arg!
Arg, jätte-jättearg, som en varg, som är suuur
Jätte-jätte-sur, som ett odjur, som har ätit citroooon
Jag är arg
Som en explosion

Men när jag vrålat min melodi
Har åskan i mig dragit förbi"

Men här tar det nog ett tag till åskan dragit förbi så det så

uppdrag granskning

Jag blev arg, förbannad och rädd när jag såg programmet. Det bubblar i mig av ilska över hur man behandlat en ung flicka.

Jag blir faktiskt så upprörd av alltihop att jag har god lust att gå ur svenska kyrkan.

gah jag kan inte ens skriva något vettigt


Hamster

Japp vi har blivit med hamster igen. Alva  har sparat ihop pengar och nu fått köpa den. Lilly är ganska bråkig över att hon inte fick nån. Så till slut talade hon om att hon nu faktiskt var moster till hamstern och då borde hon få passa hamstern lite för det är det mostrar gör.

Mina älskade ungar dom ger en många skratt. Det hoppar upp så många funderingar så man själv får kämpa för att ens kunna svara vettigt. Jag har satt som mål för mig själv att när jag inte vet svaret så är jag så ärlig att jag säger det och sen letar vi åt svaret tillsammans på nätet.


mår bara bättre dag för dag

Japp så är det. Jag har gått från en ganska förvirrad själ till en ganska vaken människa. Livet blir bara lättare och lättare.

En stor skillnad just nu är att krampen i musklerna har släppt. Tänk att vakna på morgonen och slippa känna mig som 80. Inte för att jag studsar upp ur sängen, det har jag liksom aldrig gjort. Men allt går inte i sirap längre.

Jag kan faktiskt för första gången på 4 år känna att det finns en ganska rolig framtid med ork och livs lust.

Äter fortfarande kortison och har börjat med Levaxinet, nästa vecka får jag höja dosen. Jag har tagit en B12 spruta för en vecka sen så nu är det snart dag för nästa. Dessutom äter jag selen, b-vitamin och D-vitamin tillskott för att hjälpa kroppen på rätt köl igen.

Jag har glömt att skriva vart jag fick hjälp. Det var på Djurgårdkliniken i stockholm. Min läkare heter Britt-marie thoregard. Proverna tog jag på Scandlab.

Så nu börjar jag äntligen känna lite ljusning där borta i tunneln jag befunnit mig i.

Liten bebis

Nu har hon äntligen kommit den lilla efter längtade kusinen. Lilly påstod att hon väntat i Flera år. Men den 18:e 23.40 kom lillan till Sandra, Håkan och Moa. Hon vägde 4000g och var 50 cm.

Hela familjen mår bara fin fint

Margot

i går eftermiddag när vi kom hem insåg vi att något var fel i häst hagen. Margot såg inte alls kry ut. Margot är det ena varmblodstoet som står uppstallat hos oss. Hon heter egentligen Escargot express.

Daniel - du den där hästen ser inte riktigt ut som den ska
Jag - Va
Daniel - hästen ser ut som den fått punka
Jag - va få se, GAH NÅTT ÄR JÄVLIGT FEL
Daniel - men men det är väl inte Ville
(ville är hästen jag har på foder som Daniel trots allt gillar lite  motvilligt)
Jag  - Nä det är Margot

Jag rusade ut och fick tag i den haltande hästen. Hon kunde knappt gå utan stapplade in i stallet. Väl inne stod hon helt still och försökte avlasta bägge frambenen samtidigt. Man såg hur ont hon hade. Hon var helt spänd i hela kroppen.

Jag ringde min häst expert Märta som kom ilande och vi konstaterade att det var lika bra att ringa efter vetrinären.

vetrinären konstaterade att det var fång. Margot fick smärtstillande och en massa vitaminer plus att vetrinären tog blod prov för att kunna utesluta korsförlamning.

Jag och Margots ägare har funderat av och till under dagen på hur vi ska göra och är överrens om att vi inte vill att Margot ska stå och ha ont nån längre tid utan att vi i så fall får skicka henne till dom eviga ängarna med dom mjuka travbanorna.

Jag avskyr verkligen när nått av djuren är sjuka. Man ser hur ont dom har men dom kan inte förmedla hur dom vill ha det och vart det onda sitter. Det är som att ha sjuka små barn man får lista ut vad som är bäst.

Visst är det ett jobbigt beslut att ta om man ska avliva Margot men man vill heller inte att hon ska behöva ha ont. Margot har tidigare gått på travet så hennes kropp är sen tidigare ganska sliten. Hon är ganska stor vuxen vilket inte heller hjälper till. Jag valde att ställa henne på vila i december eftersom jag kände redan då att hon inte var helt okej i kroppen. Så nu har hon inte alls blivit riden på några månader och då händer det här.

Inget lätt beslut framför oss men jobbigast för Margots ägare.

Jag har faktiskt gråtit en skvätt mot Margots hals i eftermiddag. Hon har så ont men vill ändå ut till dom andra två hästarna.

usch och blä


Här är början.....

på min hypotreos dagbok. Jag tänkte skriva hur jag mår nu när jag börjat min behandling.

Jag har nu ätit kortison 2,5 mg i snart två veckor och börjat med levaxin. Jag har börjat känna mig starkare i kroppen. Piggare. Hjärnan är inte inbäddade i bomull utan fungerar faktiskt utan mängder med kaffe och socker.

Jag är trött men inte sjukligt trött.

Jag har inte kramp i kroppen


Lina den fina

Lina blev less på mitt eviga fotande till slut

Anledningen till....

Varför man aldrig ska plocka ur bilen.....Är att man aldrig vet var man hamnar nästa stund.

Man kan vara påväg från 30 års kalas och ska bara in och hämta foder. Vips är man skickad för att hämta några renar.


Hypotyreos

Här kommer lite mer förklaring till vilken diagnos som jag fått. jag börjar så här:

Symtom 

 

Symtomen är varierande och oftast diffusa. Man känner att ”något är fel”, men förstår inte riktigt vad.

 

Tidiga symtom på sjukdomen hypotyreos kan vara ökad trötthet eller nedsatt ork och en tendens till att snabbt få mjölksyra.

 

Symtomen blir efter hand både fler och svårare. 

 

Vanliga symtom är:

 

Kronisk trötthet, utmattning, depression, sömnproblem, dålig återhämtningsförmåga, dålig uthållighet....

 Näj jag fått Alva blev jag deprimerad, läkarna sa att det hade med förlossningen att göra. Lika så att min trötthet var vanlig hos småbarnsföräldrar. När jag gick upp 16kg på mindre är 4 månader sökte jag hjälp igen. Då fick jag göra det första provet för att se hur det var med sköldkörteln. Men blodproven visade inget. Så jag fick svaret att jag ätit för mycket och rört mig för lite. Jaja tänkte ja så är det nog.

Tröttheten kom i vågor under flera år. jag kämpade på med att försöka röra mig och äta rätt.

När jag blev gravid igen mådde jag skit. Jag spydde  itremånader GICK ner i vikt och var deprimerad. Tröttheten blev värre och depressionen höll jah under kontroll. Det var vanligt att det var så här när man är gravid och det är inte alls omöjligt, så jag utsätter mig inte igen för att vara gravid.

Tröttheten blev om möjligt värre när Lilly kommit. Jag gick upp i vikt igen. Depressionen höll i sig

Idags läget är jag rädd för att köra bil eftersom jag helt plötsligt kan bli så trött att det känns som att jag är full. 8mil är gränsen sen måste jag sova. Fråga alva och Lilly om hur många gånger dom väntat bredvid mig i bilen på väg nånstans medans jag sover som en stock

För mig är det ingen ovanlighet att sova mellan 14- 18 timmar och vara helt medvetslös ändå av trötthet.

Huvudvärk, migrän, glömska, "hjärndimma", koncentrationssvårigheter, tankesvårigheter, förvirring....

 När Lilly var född blev mitt minne sämre. Här var förklaringen till att jag hade ju fått en utmattningsdepression och då kunde minnet bli sämre men det skulle nog komma tillbaka.

Men alla dessa symtom har bara blivit värre och värre under åren, en del ihållande andra som kommit och gått. Dit hör huvudvärken. Men minnet har bara blivit sämre

Panikattacker, fobier, personlighetsförändringar, humörsvängningar, lättare psykoser....

Av dessa symtom har jag inte behövt genomleva några förutom panikattacker och om ni frågar Daniel har jag nog en hel del humörsvägningar

Låg kroppstemperatur, frusenhet, svårigheter att stå ut med kyla och/eller värme, känslighet för solljus, kallsvettningar, kalla händer och fötter....

 Dom här symtomen kar kommit snabbare och snabbare på senaste tiden. jag som aldrig frusit särskilt mycket är nu tvungen att ha pyjamas på natten för att inte frysa ihjäl. Samma gäller att vara ute på vintern. Jag har inte haft några större problem men nu börjar jag frysa ens om jag tänker på att gå ut. Fötterna blir helt vita efter en liten stunds kyla och det kan ta timmar innan jag får tillbaka färg och känsel

Muskelvärk, ledvärk, muskelkramper, ledstelhet, stickningar i händer, domningar i fötter, "kuddar" under fötterna, svullnader, reumatisk värk....

 Att ha träningsvärk innan jag ens gjort nått är inte kul. jag sökte hjälp för att jag började få domningar i mina händer för ca 1år sedan. Men dom trodde att det var vibrationsskador. Hm Mina fötter känns oftast som dubbelt så stora. Mina muskler i rygg och ben krampar så jag få låsningar i rygg och bäcken. mina vader är oftast svullna och känns som trästockar. Min fingrar värker ganska ofta och här har jag fått höra att det antagligen är förstadiet till reumatism.

Torr och fjällig hud, utslag, eksem, akne, pigmentation i hudveck, sämre hårkvalitet, ökat håravfall, bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen, glåmigt ansiktsuttryck, svullnader under ögonen, ”tunga” ögonlock....

 Senaste halvåret har jag fått svullnad runt ögonen. Jag har börjat få utslag på armarna.

Syn- och hörselproblem, tinnitus,  torra/grusiga ögon, överkänlighet för ljud och ljus, yrsel....

2008 började jag få ett kluckande ljud i öronen. Man tror att det är en form av tinitus. min syn blir sämre och sämre i en takt som optikern sist tyckte var konstig. Jag kan i bland bli så yr att det ät känns som att jag ska ramla omkull. Lågtblodtryck är svaret från vårdcentralen. ganska konstigt med tanke på att jag har väldigt bra blodtryck varje gång dom tar det. Men det kunde ju vara skillnad när jag var hemma menade dom. Jag har oerhört svårt för höga ljud och barnskrik det bara sliter i kroppen och helst vill jag börja gråta för det är så jobbigt med alla ljud.

Halsont, heshet, grövre röst, muntorrhet....

 Muntorrhet kommer tydligen från dom antidepressiva medicinerna jag äter

PMS, värk före och under menstruation, kramper vid menstruation, rikliga menstruationer, utebliven menstruation, nedsatt fruktsamhet, återkommande urinvägsinfektioner, nedsatt sexlust....

 Min mens har alltid varit som en klocka, men det senaste två åren har den kommit i bland med två månaders mellanrum medans andra gånger kommer det med tre veckors mellanrum. jag blev orolig och rädd och sökte hjälp för att se så att det inte var nån cancer. Men det kunde tydligen bli så om man har en depression Jag har urinvägsinfektion ca 1-2 gånger i månaden i bland har jag haft det upp till 4 gånger.

Nedsatt aptit, oförklarliga viktändringar, fetma, förstoppning, IBS, saltsug, sötsug, matallergier....

 När jag fått alva pajade helt plötsligt min mage, laktosintollerant var svaret. Mamma fattade inte hur jag kunde fått det helt plötsligt när jag tålt allt som liten. Jag gick som sagt upp väldigt snabbt i vikt har sen inte kunnat gå ner. Min magen orkar jag inte ens gå in på för det finns liksom inget mönster alls. Dom har misstänkt att det är IBS. När jag mår som sämst är jag tvungen att äta godis för att ens hålla mig vaken

Försvagad puls, hjärtklappning, långsam hjärtrytm, astma, andfåddhet....

Senaste halvåret har jag fått konstig hjärt rytm ena stunden rusar det som en galning för att en stund senare knappt orka slå. Jag blir andfådd bara av att gå ut i stallet och har tänkt att min kondition måste ju vara helt på noll. Men när jag gjorde kondtionstest vid jul hade jag en normal kondition på gräns till bra tränad ??Åderförkalkning
, högt kolesterol, lågt blodsocker....

 Jag har sökt för att jag ville kolla blodsockret före jul och det var väldigt lågt

Myxödem är det enda symtom som bara finns vid hypotyreos.

Jag orkar inte förklara detta men om ni klickar på länken kan jag säga att det stämmer på min hud och min kropp.
Att äntligen få veta vad som är fel är en lättnad som är helt obeskrivlig. jag förstår att vissa saker kanske inte medcinen kommer att ta bort men dom flesta symtomen kommer att försvinna och jag kommer att få mer kraft att kunna träna och gå ner i vikt.

Jag är så glad att äntligen få ett erkännande på att jag inte är knäpp eller gnällig.


En ny länk kolla in den

Jag har lagt till en ny länk. Den går till rennäringens ambassadörers blogg. Där kommer vi tillsammans att blogga om våra liv inom renskötseln. Vi inom ambassadörsprojektet kommer från olika delar i sapmi. Och är på olika vis delaktig inom renskötseln. Bloggen har inte helt kommit igång än men håll koll den ska bli super bra.

ambassador


Bloggen ligger på en sida där man kan läsa om hela världens renskötsel och olika forsknings projekt.

Här är länken igen . Den finns även på min fasta länk sida


Jag har fått en Diagnos

Det är helt sjukt, jag ska bli frisk.

Fatta det jag har kämpat med dom sista 5 åren har fått en förklaring. Det jag försökt att förklara för läkare om och om igen har fått ett svar.

Jag har nedsatt sköldkörtel funktion och det har slagit ut produktionen av kortisol hos binjurarna.

FUCK YOU Sjukvården jag är inte knäpp eller gnällig.

HAHAHA jag skrattar hela vägen till stockholm och den privata sjukvården där jag äntligen fått hjälp.

Alla ni där ute ge inte upp det finns andra vägar och hjälp.


Att knyta en skällaTaadaa

Hmm alltså....

Jag tänkte att det är väldigt mycket snö på taketSå jag tänkta att jag kanske skulle ta bort detMen huga vad högt det var att vara uppe i skopanDom blev ju väldigt små där nereGahh hur kan man glömma...

ATT MAN ÄR JÄTTE HÖJDRÄDD


JAG VILL NER NU


Mamma kom som en jultomteMamma kom hit på Måndag kväll, med massor av presenterAlva fick det störstaMed glitterkuddarJag fick den lurvigaste, en mössa med silverräv

Nilles mamma , Brittmarie hade börjat sticka dom här vantarna till Karro,  så nu tyckte hon att Alva skulle ha dom.Brittmarie hade köpt en pysselbok till Lilly.

Det är så skönt när mamma är här. Hon lagar mat och bakar. Jag bara sover kan slappna av när hon är här.


Åretsskoterman och Jonas 30År

I lördags kidnappade vi en mycket förvånad Jonas. Han trodde att festen skulle vara nästa helg men ack vad han bedrog sig.

Vi drog iväg med honom till Grönåker där årets skoter man skulle koras. Jonas tävlade med sin bror Fredrik och bästa kompisen Simon.

Fredrik , Simon och Jonas kollar in hur dom andra lagen har lagt upp det.


Sen var det deras tur. Dom var oerhört samspelta

Det var två andra lag med i tävling, men Team Jompe var mest synkade och fixad vinsten i lag tävlingenVinnarnaSen fick dom inom laget göra upp i en individuell tävling om vem som var åretsskoter man. Simon var den som var snabbast så nu är han åretsskoterman 2010Efter tävlingen drog vi iväg till Angsjöns camping där vi bastade, åt och hade mer tävlingar.

Men då fick kameran vara i bilen


Alva 7 ÅR

Alva hade sjuårskalas i dag med flera kompisar. Men jag har inte frågat deras föräldrar om det är okej att ha bilder på deras barn på bloggen.

Maj kom förbi och gav Alva och Lilly varsin sockerkaka i födelsedagspresent. Så jag fixa till en så att den skulle bli lite festligAlfred hade fixat till en party frissa

Daniel passade på att kidnappa kalasbarnen för att få hjälp med att ta in några renar från hagen.Renarna hade varit i dålig kondition tidigare i vinter, så dom hade fått vara i hagen och äta upp sig och repa sig. Men nu mådde dom bra så då ska dom få vara ute i det fria i stället.Alla barnen var jätte intresserade av renarna och tyckte att det var ett anorlunda kalas. Och ja det måste man ju hålla med om. På lillys kalas var det renslakt och på alvas skiljning. Det är renskötar barnens vardag.


RSS 2.0