Sannes dop


I dag var vi på Sanne-Màrets dop i Lycksele. Det är första dopet den här helgen. Nästa dop är på Söndag då är det Moa som ska döpas
Moster Marja med sin sambo Samuel " känd från tv"Alva och Gudmor Marita

ett försök att fota barn. Som ni ser är det inte särskilt lätt
Dop barnet med morMan blir trött av att vara på dop

Morgon tur med hundarnaJag och tjejerna tog en morgon tur med hundarna. Idag fick Tira prova att dra i stället. Oh hjälp vad det gick, hon är nog den bästa draghunden vi har. Med Cora och henne kommer det att gå tokigt fort. Jag lär inte behöva sparka mycket


Två nöjda tjejer


Andhämtningspaus. Liva är inte alls lika road av att vara ut och springa. Men det är hon som behöver det mest. Hon har fått vila sen jakten slutade och bara varit ute på luftningsturer. Men nu börjar upp bygnaden inför älgjakten. Innan älg jakten är vi uppe i ca 3 mil i veckan uppdelat på 3-4 pass. Då vet jag att jag har en strak hund som inte kommer att skada sig pga av att hon är otränad. Men än är det långt dit vi tar det bara lungt nu i början med ca 3-6 km turer på spark eller skidor för att hon ska kunna komma i form i ett lungt tempo.  


Alva sparkade en bit själv sen åkte hon med oss. Sen tog hon sparken igen på vägen hem. Hon sprang vissa bitar för som hon sa " solen gör att det blir mycket spring i benen" Men ni ska inte tro att lilly hade en tanke på att springa. Sen pratade alva och jag om hur långt det var till Lycksele ( vi ska dit på dop i dag) och då började lilly tok grina. Till slut fick vi ur henne att hon inte ville åka spark till Lycksele. Stackarn klart att hon blev lessen om hon trodde det. Nä nu ska jag försöka manuvrera in barn och hundar in i bilen.


Alva på skidskolaPå torsdagar går alva på skidskola i Björna. Hon tyckar att det är jätte roligt. I kväll åkte dom 1,5 km
Spark tur med hundarnaTira behöver använda skallen. Och då passar det att hon åker spark medans Liva får draHon är väldigt focuserad på vägen när hon åker


Här börjar nog Liva i fråga sätta vad tusan hon håller på med.


Vackra LivaLilla prinsessanÄlskade studsviken


CebonitaVärldens vackraste häst. Hon får mig att må så bra, hon är min egen terapi. Efter en tur på henne känner jag mig starkare och lugnare.

Lilly 3år


Vi började morgonen med att fira vår 3 åring. Egentligen hade vi sagt att det inte skulle bli några paket eftersom vi ska ha stort kalas på leos lekland den 7 mars. Men nog måste man få något litet paket
Sen fortsatte firandet i kväll hos smilla med semlor

I dag var jag nere i övik med hunden och då passade jag på att pussa lite på världens goaste Emilia. Jag fick även vara barnvakt en stund på stan. Så vi passade på att gå på bok rea. Jag gillade det vad emilia tyckte är väl lite mer osäkert

Ramlade av

Japp så var det gjort. I dag ramlade jag av hästen. Men det var helt och hållet mitt eget fel. Jag kom på den briljanta idèn att vi skulle ta en skogs tur i djupsnön och jag kan bara konstatera att det var riktigt tok djupt. Cebonita klev efter viss tvekan ner från den plogade vägen och ja vi sjönk ner en hel del för att kompensera vår framåt vikt tog hon ett jätte skutt och jag följde med upp men när hon var på väg ner tog jag genvägen över hennes huvud och vidare ut i djupsnön.

Tur att hon är stabil och inser att hon har en ryttare som kanske inte alltid väljer en rätta vägen. Hon stog helt lungt tills jag kravlat mig upp på vägen igen.

sen började en kamp för den något överviktiga och lätt oviga samen att ta sig upp på den en aningen runda ponnyn med en icket samarbets villig sadel. Jag hade alla gånger platsat på youtube med mitt kravlande, plumsande och svettande.

Hästen suckade verkligen djupt men stod snällt stilla tills den ettrigt arga ryttaren gav upp och djupt bekymmrad började gå hem. Med en  enda tanke i huvudet. " Ulrik kommer att reta mig tills i varje fall jul 2011" Nä det tänker jag inte gå med. Nytt försök, ny omsadling mer irritation och ett sista lyckat försök.

Väl uppe i sadel kände jag viss triumf retningen kommer nog inte att pågå mer än till midsommar.

Adjagas

Blir så glad när jag hittar favoriter på nätet. Killen som sjunger är min första förälskelse när jag var typ 9 år. Vi var brudnäbbar tillsammans på min farbrors bröllop i Norge. Den äldre Kvinnan i musik videon är mina kusiners Aahkka, mormor

Så kolla in Adjagas

Besök på plenumAlva och Lilly kom och hälsade på mig i Åsele. Så jag passade på att visa dom plenum salen och allt som hör till där


Här är dom på sin första mottagning. Det var Lars-Anders Baers avtacknings mottagning sista kvällen. Dom var så väldigt uppfostrade både på mottagningen och middagen. Jag och daniel var så otroligt stolta över våra små troll

Coras fot läkerDet börjar se bättre ut med tassen. Vi är nere var fjärde dag och byter bandage. Men i dag verkade det tyvärr börjat svälla och vara lite mer hoppas att det inte blir värre tills på tisdag.
Känna styrka

I går fick jag verkligen ett bevis på att min kropp är stakare än jag själv tror. Jag var på skidspåret här i Åsele. Var faktiskt lite orolig när jag drog på mig skidorna hur i hela friden skulle jag orka det här.
 
Första stav tagen kändes väldigt starka och genast kändes det att kroppen svarade på det vis jag ville att den skulle. Jag kände mig riktigt stark. jag tog ut mig ordentligt i varje backe och ännu värre utför. Då jobbade jag på ännu värre. åh vilken underbar känsla att känna musklerna jobba samspelt i hela kroppen att andningen hängde med.Sen att jag såg ut som tomas wassberg när jag kom tillbaka med fruset snor och svett i hela ansiktet.

jag kan bara tacka ridningen för den styrka jag har i kroppen nu. och framför allt den kroppskontroll som jag fått. Jag har lärt mig att kontrollera och känna mina muskelgrupper på ett sätt jag tidigare inte kunnat. Tack Märta för ditt tjatande om muskler hit och tyngder i kroppen dit.

Jag fick verkligen en riktig endorfin kick. men som vanligt blev jag tokigt trött efteråt, men det  var det verkligen värt.


politik

Alltså nu har jag som smått börjat min nya karriär som politiker. Det är många känslor inblandade i det ordet för mig. Roligt , spännande, skrämmande och i bland helt obegripligt.

I bland känns det som ett helt hopplöst företag jag gett mig in i. Hur ska jag klara av det här?göra bra och relevanta inlägg känns väldigt skrämmande om man ska stå uppe i talar stolen. benen skakar, svetten rinner i handflatorna och efter ryggen, strupen känns helt torr, adrenalinet sprutar . . Gah

Men dom som vet påstår att det blir bättre med åren. men tänk om jag gör ett så virrigt intryck att jag inte får vara kvar om några år.

saken blir ju inte bättre av att jag har den där lilla figuren på axeln som berättar roliga historier eller levererar tokiga kommentarer i mitt öra. kan se rätt konstigt ut om jag börjar fnissa för mig själv vid helt fel tillfälle. man kan ju bli hängd för mindre.

men som vanligt så är jag tjurig och kan inte låta bli att utmana mig själv. jag kommer att bli min egen död. Men med i hetluften ska jag vara.

Funderar på att göra en till blogg där jag bara ska behandla valet och politik men det får vi se senare.

Plenum

Sitter på sametings plenum hela veckan. Därför har jag nog inte möjlighet med att underhålla er med mitt otroligt oplanerade ocg händelserika liv. Men håll ut. Ni kommer att få mera logiska inlägg och med lite tur roliga inlägg

Morgon

Jag älskar mornar när det inte är någon stress. Man får kliva upp i lugn och ro efter ett långt mys i sängen med barnen. ( har man tur ensam med mannen) . Få laga en god frukost och äta  hur länge man vill. Solen skiner och man vet att det väntar bara roliga saker under dagen.

Det är nästan religöst.

I dag är det en sån dag. Och jag känner mig tokigt lycklig.

Ridtur i -20Det var lika kallt som det ser ut


Nej nej jag har inte blivit gråhårig. Det är frost


CoraAlla som varit i närheten av en schäfer vet hur yrsiga dom är. Cora är inget undantag. Tänker nu den yrsiga hunden med en stor plast tratt på huvudet. Alla i familjen dras nu mera med raka blåningar efter att ha blivit på sprungna av den galna hunden med plast tratt. Dessutom ryms inte hunden i buren med sitt nya tillbehörNär hon ska ut måste man få på en plast påse på foten. Det är med risk för missprydande ärr i ansiktet man ger sig i kast med det. Hon har inte ont utan är bara överladdad eftersom hon är van att röra sig mycket. Och dessuom väldigt glad i sig själv

Skulle inte ha klivit upp alls

Skulle verkligen inte ha klivit upp alls i går. Skulle ha förstått det redan när jag vaknade och Lilly hade kissat ner hela våran säng. Att jag sen visste att jag verkligen behövde städa hela huset kan ju få vilken dag som helst att bli en dålig dag. Och då säger jag inte att det behövdes städas bara för sakens skull utan det var riktigt skrotigt här hemma.

När städningen var undanstökad så belönade jag mig själv med en ridtur i det mycket fina vädret.Tänkte att Cora skulle få följa med på en sista tur innan vi skulle till sollefteå. Dumt tänkt av mig. Man ska aldrig säga att det är den sista eller för allt i världen tänka att det är den sista saken eller gången.

När vi hunnit genom nastan hela Kärrsjö ringer Daniel.

-skoter djäveln är paj kom och hämta mig
- Men jag sitter på hästen och har just tagit mig ut..
-Jamen rid fortare då, jag kan ju inte sitta här hela dagen
-jaja jag kommer så fort jag kan

Vänder hästen hemåt men tänker att hon är så pigg och vill bara springa så jag tar en backe i full fart innan jag skyndar mig hem.

(Nejnejnej inte skynda Margret det går bara åt helvete då)

Japp mycket riktigt gick det åt helvete. hunden hamnar under hästen när jag får stopp på ekipaget ser jag bara en blödande massa där det borde vara en tass.

fan fan

Locka med sig hunden till Märtas mamma där jag visste att Märta och Ulrik var och typiskt nog var även ett film team där. Men skit samma jag behöver hjälp nu.

In med hunden i bilen, upp på hästen igen, Fullfart hemåt tur man har en spring glad arab. Medans jag sitter på hästen i full fart försöker jag ringa vetrinären , hundskolan, daniel,vetrinären igen.

In i bilen, hem till studsviken, ringa samtidigt i alla telefoner för att få tag i nån vetrinär. Daniel kommer hem han har fått igång skoterskrället. Jag inser att han måste skjutsa Cora till vetrinären för jag börjar jobba kl 16. Just som han ska börja byta kläder ringer Karin. -Det är en ren som är på körd i remmarn den sprang till skogs. Kan ni åka dit.

Nej det går inte pappa kanske kan åka och kolla renen tänker jag.
Så jag ringer till pappa - Hallå vart är du? 
                                          - jag är Snart i Kittelfjäll.
                                          -Gah hej då

Om planering snabbt. Ringer till jobbet. Som tur är lyckas dom fixa till det så jag behöver inte vara där förän 18,30

Daniel iväg till skogs och jag i väg till övik.

När jag kommer fram blir det röntgen på en gång. Medans vi väntar på bilderna säger vetrinären - Hoppas att det inte är några frakturer för då måste du vidare till Strömsholm.

I margrets huvud: gah det är ju skit långt hur i hela friden ska jag hinna tillbaka till jobbet till 18,30. Och vart tusan ligger det. Jag behöver snus nu. Undra just om vi tänkte ut vem som skulle hämta barnen. konstigt det känns som om det är något jag glömt igen.

Vetrinären - nu hade du tur inget är brutet det blir bara operation.

I Margrets huvud: Tur för mig för jag hade aldrig hittat dit, Det var nog lasse som skulle hämta barnen, Gah jag har ju telefon möte i kväll med styrelsen i partiet. Hur kunde jag glömma det. Undra just om det finns nån som snusar här??

Så medans Cora blir inlagd passar jag på att äta och handla. När jag kommer tillbaka till vetrinär stationen har dom precis börjat med Cora.

Snabbt överslag. Jag kan inte vänta då hinner jag inte till jobbet. in i bilen igen mot tresjö, Daniel måste ner och hämta ut den skadade hunden. Jag kämpar med att hitta en dator för att få ut all info om telefonmötet.

Sitter i bilen och har möte samtidigt som jag kör mot jobbet. Får allt förklarat för mig på jobbet medans jag har telefon möte i andra handen.

I Margret huvud: Stackars människa som ska förklara för mig hon måste tro att jag är helt knäpp, vad tusan sa dom nu i telefonen, tur att jag köpte snus, Hoppas att nån hämtat barnen.

Så var det bara jobbet kvar det flöt på otroligt bra. Jag trivs verkligen där hoppas bara att jag får vara kvar efter mitt snurrande i går.

På väg hem ringer Märta och funderar om jag kan titta förbi hemma hos dom. Ulrik har blivit tvungen att åka och hjälpa till med en sjukhäst och hon sitter i stockholm. Jag åker dit och skickar hem den tillfälliga barnvakten och glider själv ner i deras mjuka soffa  och bara andas

Kom hem ca 23,30 efter en av dom sämre dagarna på länge.Min stackars vovve

Ny serie som är ett måste att se

Den började i kväll på svt 2 . Bilden och texten har jag tagit från svts hemsida.

 SVT:s programledare Samuel Idivuoma. SVT:s programledare Samuel Idivuoma. Foto: Samuel Idivuoma
20:30 Seriestart: Nya vädrets offer Del 1 av 6. Byn Qullorsuaq på norra Grönland är en av de platser som smälter allra fortast när vår värld blir allt varmare. Programledaren Samuel Idivuoma lever med jägarfamiljen Qaarngaaq och upplever säljakt på livsfarligt tunna isar. Nya vädrets offer handlar om människor runt Arktis som lever i och av naturen, och som kämpar hårt för att bibehålla sitt levnadssätt och sin kultur. * Även i SVT2 10/2 och SVT24 14/2

Lite bilder från JokkmokkTjejerna uppklädda för att gå på marknaden

Set var mycket att titta påLilly med sin favvo kille Per-IsakDet är inte ofta lilly är stilla men när katarina Rimpi hade jojkframträdande var hon trollbundenDet roligaste med marknaden är nog ändå alla gamla bekanta man träffar och att man lär känna nya vänner.
Marknaden var som vanligt jätte rolig. Det finns alltid myckat att se och många saker som man har missat att se inser man efteråt.

Det var kul att ta med tjejerna dit. Dom fick börja helgen med att stanna med moster Anna-maria i Njalle hos Nila Sjaggo. Sen kom dom på fredag till Jokkmokk

Alva hade turen att få gå på både jojk workshop och konsert med sofia jannok. Och det utan föräldrar. På worksopen var det endast tillåtet att komma om man var under 20 år. Dit hade alva turen att få följa med en äldre tjej. Och på Sofia jannok var alla biljetterna slut men Alva fick följa med Nila jannok och vara hjälpreda. Hon var helt lyrisk efteråt. Hon har snart berättat hela konserten för oss och skivan går på hög varv i deras rum. Alva påstår att när hon blir stor ska hon ockkså jojka och ha ett eget band. "För vet du mamma jojken föds imagen men skapas i halsen"

Lilly fick sin marknad med Per-Isak. Hon var jätte nöjd med att titta på traktorer och äta godis. När vi var på Ajtte blev hon väldigt stilla när det blev jojkframträdande. Hon stog helt förundrad och bara tittade. När jojken var slut vände on sig om till mig och sa " oj vad bra det var" Sen klappade hon händerna och pilade i väg.

Jag hade det lite jobbigt innan jag kom till jokkmokk. Sist jag var där var för exakt ett år sen. Och då fanns lilla syster. Jag har oroat mig för att åka dit. Men det gick väldigt bra. Det var väldigt skönt att få bo hemma hos Britt-Marie, Nille och Per-Isak. Jag är så glad att Karro hade sån bra relation med Britt-Marie (nilles mamma) Och jag förstår att hon hade det. för Britt-Marie är en sån snäll och trygg människa att vara med. Man blir väldigt lugn i hennes sällskap. Så än en gång tack att vi fick komma och invadera din lägenhet Britt-Marie. Det betydde väldigt mycket för mig.

Islandshästar i vak

Märta visade detta för mig i dag.   Islandshästar i vak


Jokkmokk here we come

Nu bär det av mot jokkmokks marknad Årets stora höjd punkt i same sammanhang. I år får barnen följa med. alva var med när hon var liten men lilly har aldrig varit där på marknad.

Jag ska dit på möten också. Men mest nöjen


Inskolningen i hemtjänsten har gått jätte bra. Jag kommer att trivas där som vikarie.


Förskole problemet verkar äntligen tas på allvar. Det känns som att dom håller på att jobba fram en bra plan och att det ska bli tryggt för alva. Hoppas verkligen att det funkar och blir bra. För viljan finns verkligen att göra något bra. Både bland personal och föräldrar.

Så nu får ni bara vänta på roliga bilder från marknaden.
 

Ny dag nya äventyr

Idag började min inskolning på hemtjänsten i Tresjö. Jag tycker att det gått väldigt bra. Tror att jag kommer att trivas väldigt bra där som vikarie.

Känner mig ganska slut i huvudet. Först  massa föreläsningar sen ett helt nytt ställe med inskolning.

I dag hittade dessutom Daniel en viss unges socker gömma. Gissa vem!!!!!Suprise. Smart att gömma det i syrrans smyckes skrin

RSS 2.0