Pepparkaks bakAtt man kan bli så lyckliga av att få baka
Jag har köpt lite anorlunda formar vilket inte alls visade sig vara en jätte bra idè. Giraffen och hunden för att inte säga dinosaurien var inte dom lättaste att få upp på plåtenDet krävs koncentration för att det ska bli bra

KARRO

Jag saknar henne så otroligt mycket. Jag vill ha henne tillbaka nu. Har än svårt att förstå att hon faktiskt är borta och aldrig mer kommer tillbaka. Jag vill bara lägga mig under täcket och vakna upp och allt var ett stort misstag. Gud så ont det gör. Jag behöver henne ju, Alva behöver henne. NÄR SKA DET SLUTA GÖRA ONT


Nora

Här kommer en bild på Nora med föräldrar. Det är bilden som var med i Tidningen

Nora kom till världen 17'e oktober på Örnsköldsviks BB. Hon vägde 3685 gram och var 52 cm lång. Stolta föräldrar är Johanna Gardeström och Jan Columbus.
Foto: Hanna Lundberg/Fotafolk, Umeå

Häst klös

Det HÄR klippet påminner väldigt mycket om Vickans häst Nisse. När man kommmer nära henne lyfter hon på bakbenet och vill bli kliad man kan tro att hon håller på att ska sparka en men hon vill bara ha lite gos på insidan låret. Åh vilken flicka vill inte det :)

Grisar

Ja jag vet jag har liksom snöat in på det här men jag hittade några klipp på youtube på lite grisar.Det är så HÄR det är tänkt att det ska vara att vara gris tycker jag. Och så HÄR


Det här med kött

Jag har sen tidigare varit väldigt restrektiv till att köpa kött. Vi har oftast frysarna fulla med bra kött från djur som inte plågats eller blivit full proppade med både det ena och det andra. Jag kan helt ärligt säga att jag äcklas av billig köttfärs, fläsk file eller kyckling som man inte alls vet vart det kommer i från. Det finns ju en anledning till att det är billigt och det är knappats djuren som sluppit undan för att kunna sänka priset.

jag har väldigt svårt för att köpa korv, billig skinka pga att jag inte alls vet vad det är i maten

Och jag kan inte säga att jag blir mindre övertygad när jag läser på VK om hur det är på vissa gris gårdar. Sen tittade jag på djurrättsaliansens sida och hittade det här
 Naturligtvis förstår jag ju att det inte är så över allt. Men för mig räcker det med en endaste liten chans att det kött jag stoppar i mig kommer från en sån gård för att jag ska tänka till både en och två gånger innan jag köper billigt kött. Foto: Djurrättsalliansen


För mig gäller det när jag handlar att jag kollar vart det kommer från och framförallt försöka välja ekologiskt. För det är ju så att det som det skrivis i artikeln inte gäller alla gris bönder utan förhoppningsvis bara några få

Daniel vägrar äta kyckling som inte är ekologisk ( lugn han äter vad som bjuds när vi är borta) hemma. han vill helst inte äta det alls och för mig är det mer och mer så också.

För mig handlar det även om att om jag väljer att köpa billigt så stödjer att bonden inte får vettigt betalt för det han producerar och att han i slut ändan tvingas ta genvägar som straffar sig på djuren. Och hur ska jag själv som kött producent kunna försvara att jag gnäller överkött priser när jag går och köper lågpriskött.

Vi måste tänka oss för när vi handlar det är ju trots allt vi som konsumenter som styr marknaden och till sist djuren öde.

Halsfluss

Jag har haft turen att än en gång begåvats med sjukdom. Denna gången föll valet tydligen på halsfluss. Inte det mest roliga man kan ha men det ligger heltklart under magsjuka som är bland det värsta jag vet.

I går insåg jag att det nog inte hade tänkt ge sig utan läkar ingripande så jag beställde tid och åkte ner på vård centralen.

Inne hos läkaren:

Läkaren : -Gapa...hoppsan det var dom största halsmandlarna jag sett på länge

Jag : - gurggel glä 

Läkaren : -och så otroligt mycket vit beläggning det är på dom

Jag(efter att äntligen fått ut tungspateln ur käften) : -jaha det var ju inte bra antar jag

Läkaren: -ja oj vad stora dom var, det är bäst att ta prover men du har garanterat halsfluss. 

Jag: -ja det var ju bra att dom var stora eller??

Läkaren : -med så stora halsmandlar för står jag att det gör ont. gå till provtagningen nu och ..........

På provtagningen

Sköterskan: -gapa.. perfekt eller vad säger jag inte för dig men för mig som ska provet att du har stora halsmandlar.


Tillbaka till läkaren

Läkaren: -ja med dom där halsmandlarna så behöver vi inte fundera så mycket, du måste ha pencelin

Jag: -jaha tack eller vad man nu säger...

                                                

Så nu har man lite ny medicin att knapra

Mina hundar och hästar

Vickan var här och värkade hästarna i helgen. Hundarna är som tokiga i det som kommer från hoven när man värkar. Dom är dessutom inte ett dugg rädda för hästarna och hästarna bryr sig inte om hundarna så dom får vara med i stalletGenny har lite mer respekt för Margot än Liva harJag fick gång på gång köra bort Liva från hästen för jag tyckte att det var lite väl dumt att hon skulle stå precis under MargotMen hon var lika snabbt tillbaka


Läs på märtas blogg om hennes kreativa 4 åring mlform.blogg.se

Själv ska jag släpa mig till Doktorn igen för att få bot mot min svullna och onda hals.

Första FlygturenI veckan är jag och Lilly i Kiruna. Jag ska vara på Plenum. Lilly fick flyga för första gången när vi skulle hitAllt var väldigt spännandeVart skulle vi sitta??

På väg in i planetVi fick vänta en stund i Stockholm innan nästa plan gickSjälvklar ska dockan medSen på nästa planLilly tyckta att det var super kul att flyga, hon var väldig sprallig första flyg resan lite mer less andra.

På besök i Kärrsjö

Jag  och Ville drog på en riddejt i kärrsjö till Märta och CebonitaCebonita var lita avvaktande tills hon kom på att hon nog var lite kär i Ville. Då tyckte Ville att hon mest var LäskigVille blev lite till snyggad med klippning, och flätning innan turen ut. Tyvärr glömde jag att fota mer, Men vi hade en jätte rolig dag med Märta och Nita med en härlig uteritt och många tips på ridbanan


En frukstansvärd katastrof

råkade Sirges sameby utför under flyttning. Över 200 renar druknade vid en överfart över en sjö.

Ni kan se om kattastrofen på den HÄR länken.

Jag känner stort medlidande med dom drabbade renskötarna.

Vi hade en linande olycka i vår sameby under 80- talet då en vinter grupp flyttade över en sjö då isen brast för renarna. då druknaade ca 150 renar.


BRÖDEtt av mina intressen som blivit allt större är att baka bröd. Jag "freestajlar" mest när jag bakar. Jag gillar att använda olika mjöl sorter och då helst grovt. Jag har försökt mig på sur deg, men eftersom jag är så jäkla förvirrad glömmer jag allt som oftast min deg.

Daniel: -Margret, det är något jätte äckligt i en skål i kylen.

Margret: - va, vad då? vad ser det ut som??

Daniel: -Det är typ grönt , slemmigt och börjar nog snart krypa själv.

Margret: - Aj fan, det är min deg som jag glömt igen

Daniel:- va hade du tänkt baka på det där. Det tänker då fan inte jag äta.

Margret: - Men hallå det är ju misslyckat. Jag hade inte tänkt baka det där.

Daniel: - skulle du göra bröd på det där?? jag kan ju dö av det brödet.

Margret:-DET ÄR JU MISSLYCKAT OCH SKA SLÄNGAS
Margret (mummlande): - men det var ju en bra idè om du inte slutar tjata  

Ja därför bakar jag helst på jäst.

             


Här är mitt senaste hitte på bröd, jag kallar det "röjar limpa" Jag har gjort den till mina röjare så att dom ska hålla sig mätta längeDen innehåller em massa grovt mjöl, morötter, sirap, russin, solrosfrö och havregryn.

Jag gillar även att kolla in gamla recept. Den här boken är tryckt 1939 och utgett av Ekströms

man får bra tips och rådOch det finns massa roliga bilder

Dom här funderar jag på att testa nu till jul. problemet är kanske vad en varm ugn inne bär??Den här ska jag också testa men vad är svag ugn?? surmjölk är det typ fil?? och vad tusan är en vispkvist?????

 


Gahhh

Jag blir galen, nån har varit och släppt ut renarna som vi har i hagen utanför huset. Det är öppnat ett hål på baksidan mot skogen och renarna befinner sig väl just nu i typ "gopagele".

Jag och Daniel har kämpat flera år med att ha renar i en fodergrupp här hemma och varje år händer det något nytt. Men i år var hagen ny renoverad, inga elak hundar hemma på gården ja nu skulle allt funka. Men nä då inte det. Nu har nån "snäll" människa varit och öppnat hagen och släppt ut dom.

En sak är väl kostnaden vi redan lagt ner på dom, men det som känns mest kymmigt är att jag hade två halv blinda kalvar i skocken. Dom lär väl bli lo mat ganska pronto.


Gahhh

Svordomsvisan


Förvirrad är mitt andra namn

Studsviken Torsdag

7:30 Margret tar på sig svarta lång kalsonger, underställströja , tjocksockar och stall jackan

7:35 Margret masar sig ut i stallet

8:00 Margret kommer in från stallet av med stall jackan

8:15 Margret kämpar med att få i sig morgon kaffe och få barnen att klä

8:30 Margret brottar på lilly kläder som enligt henne "är så fula att bajnen tommer att skjatta åt mig"

8:45 Lovisa ringer

8:50 Margret försöker att hitta kläder till sig själv och prata i telefon med Lovisa

8:52 Margret inser att det är lite bråttom och skyndar ner för att säga till barnen att börja gå ut

8:55 Margret pratar telefon och är på väg ut i bilen med barnen

9:00 Margret avslutar samtalet med Lovisa i bilen

9:10 Margret är framme i Hemling

9:11 Margret är på väg in i skolan och tvår tittar på vad hon har på sig

9:11:30 - Vad i helvete har jag inte bytt kläder

9:12 Margret går in på skolan i klädd: Svarta långkalsonger, tjock sockar, underställs tröja, rosa gympadojjor och en stickad orange tjock tröjaHUR FAN KAN MAN GLÖMMA ATT TA PÅ SIG BYXOR.


Jag skyller allt på att Lovisa distraherade mig

Renätarer vs hästätare

 

Stoppade in Ville och Margot i ren hagen för att vänja dom med renarna.Dom ställde sig i ett hörn och blängde, fast övertygade att dom där små grå i skogen helt klart äter hästar

Och renarna i sin tur stod i skogen och blängde övertygade om att det var förvuxna ren ätare i deras hageMen eftersom renar av naturen är nyfikna kunde dom inte hålla sig utan var tvungen att komma ut och tittaOch eftersom dominte verkade jaga renar så kom dom ännu närmare, Margot stod hur lugn som helst medans ville höll på att krypa ut ur både täcke och skinnRenarna vågade sig riktigt långt fram och hästarna insåg att det nog inte var Hästätare i allafallSå nu står dom i hagen och betar. med behörigt avstånd naturligtvis men inte nippriga i allafall

 

 


Frustration

Frustration

Jag känner att det kokar i kroppen, frustrationen ångar om mig. Jag vill så mycket men det blir bara den ena motgången efter den andra. Ibland känns det som att det inte ens är lönt att börja planera framåt för det kommer antagligen bara att hända något hemskt eller så pajar kroppen.

Våren 2008 hade jag så mycket framåt anda. Jag hade äntligen slutat mitt vedervärdiga jobb och skulle äntligen få börja jobba sida vid sida med Daniel. Vi skulle tillsammans få bygga upp renhjorden och hjälpas åt med röjning. Vi hade börjat röja och jag tyckte att det kändes bra. Visst det var jobbigt men samtidigt roligt.

Men vad händer.. Helt plötsligt händer det man varit rädd för men ändå hoppats inte skulle ske.  Karro väljer att avsluta sitt liv och vårt liv blir sig aldrig mer likt. För mig var det nog det jävligaste året och än är det inte slut. Jag är fortfarande ledsen, arg och förtvivlad. Jag vill så gärna ha min familj nära mig, dom är så viktiga för mig. Blod är tjockare än vatten. Släkten har blivit så oerhört viktig.

I januari så orkade jag äntligen försöka mig på att hitta ett jobb. Och tänk jag hittade det roligaste jobbet på det mest osannolika stället. Hemtjänsten i Trehörningsjö. Jag trodde aldrig att jag skulle trivas i hemtjänsten, men i Tresjö gör jag det.  Det är underbara äldre som jag får jobba och världens trevligaste arbetskamrater. Jag tar mig in i sametinget hur vettigt det nu verkar vara så kom jag in och tänker då göra mitt bästa av det. Men man ska inte vara för glad och lycklig för se då kommer nån slags jävul in i bilden och tittar lite på mitt liv:

 ”- hm, hon verkar ha det alldeles för bra. Det var inte bra det”

Och pang så händer det något nytt jävulskap, Ryggen total haverera vid midsommar.

 

 Jag tänker:  -äsch den är nog bra om två veckor jag kommer att kunna jobba mina semester veckor

Jo tjena det är snart mitten av november och än är den inte bra. Jag gjorde en MR röntgen och då säger dom :

” hm det är inga diskbråck som vi trodde och det är ju bra, men det verkar vara en kompression mellan några kotor”

Jag:   - Men vad bra då är det bara att dra ut dom så är jag bra. Eller hur?

Sjukgymnasten: - nja nu funkar det inte riktigt så, det verkar vara nerver i kläm som gör att du får ont, och då är det inte bara att dra. Vi prövar med ett träningsprogram och hoppas att du inte behöver leva med det här.

Jag:   - va?? Går det inte att fixa??  Vad då leva med det här, hur menar du nu???

Sjukgymnasten: - Ja alltså det vet vi ju inte, men det bör ju inte bli så men vi vet inget.

GAHHHHHHHHHHHHHH


Vaccinera eller inte???

Ja det är frågan. Jag tycker att det är super svårt att veta vad som är rätt. Ena gången känns det självklart att göra det medans nästa gång blir man mera tveksam. Allt har att göra med vad man för tillfället hört från media.

Nackdelarna är att vi kanske vaccinerar bort det naturliga skydd vi skulle fått. Men åh andra sidan skyddar vi människor som har lättare för att bli riktigt sjuka från smitta.

Det jag är mest rädd för är att barnen ska bli jätte sjuka av sprutan och sen får man känna sig som ett dumhuvud för att man utsatte dom för det men åh andra sidan tänk om dom blir jätte sjuka om vi inte vaccinerar dom hur dum skulle man då inte känna sig??

Men nu har vi genom mycket diskuterande fram och tillbaka bestämt att Alva och Lilly ska vaccineras. Och sen blir det väl även vi när man får tid. Man får väl bara hoppas att man valt rätt


RSS 2.0