Genbanks djur

Satt och kollade runt på nätet och då hittade jag den här sidan om genbanksdjur. Mycket intressant läsning och fram för allt blir jag så imponerad av alla duktiga och driftiga människor som insåg tidigt att vårt kulturarv behövdes och att det fanns risk att det skulle försvinna.

Om jag av olika anledningar inte kunde fortsätta hålla på med renarna skulle jag helt klart hålla på med djur och då skulle helt klart genbanks djur vara enda alternativet för mig. Så varför inte en fjällko med ursprunget från Biellojaure.
Det finns en sida med bara fjällnära kor.


Biellojaure- ko hos Alf Sjödén, Klitten, Älvdalen fotograferat i fäboden Hedbodarna 1996


Så om ni känner för att rädda ett djurslag kan jag rekomendera att ni tar er an lappgeten. Den verkar i allafall vara väldigt utrotningshotad. Antar att jag får svårt att få Daniel med på att frakta runt på en eller två Lappgeter, fast det var ju så dom gamla nomaderna gjorde. Nä det är klart dom hyrde in dom på vintrarna hos bofasta människor.


Så nån som känner för att vara delägare i en eller några lappgeter???


Samer och getter

Samer och getter
Foto från tidigt 1900-tal av Borg Mesch, tillhör Kiruna kommuns bildarkiv


Fröer

Hittade denna länk på underbara klaras sida. Jag blev tvungen att beställa lite ur deras underbara sortiment helt klart värt att ta en titt

Ekologiska fröer

Kolla även in underbara klaras blogg jag är helt frälst. Den finns länkad från min start sida.

Öviks Allehanda

Jag har länkat till  Allehanda där det finns en notis om mig.

Jag är invald eller utvald

Japp jag tog mig in i sametinget. det enda jag säger är att det känns i magen. Skräckblandad förtjusning.

En vanlig dag eller vad man nu ska säga




jag måste verkligen göra något åt mina frukost vanor. Men tyvärr är det här min favo frukost. Det brukar bli en macka till om jag ska lyxa till det. Jag försöker att äta gröt eller fil på morgonen men när jag inte orkar så blir det så här. Man måste ju få unna sig skit frukostar i bland





Sen ut i planteringen igen. Barnen hade packat med sig ordentligt med leksaker och utan kniv kan man ju inte vara i skogen



Sun kom ut med lunch idag. MMM thai till lunch ute i skogen är inte helt fel



Min nya arbets kompis heter något krångligt så jag kallar honom Jutt. Han kan bara thai så det är inte helt lätt att förklara plantering för honom men han verkar nöjd och glad och är väldigt duktig. Vi står och pratar våra egna språk och viftar med händerna för att få den andra att förstå. Måste se helt galet ut. Sen står han för underhållningen då han sjunger på thai medans han planterar.



Självklart är Genny på plats. Hon följer matte slaviskt av och an på hygget. Ibland kommer hon bärabde med vattenflaskan. Problemet är bara att få henne att ge den till mig och sen försöka se var hon lägger den när hon blir less. Skulle gärna vilja träna in ett komando så att hon kom med vattnet när jag vill och inte tvärtom.



I kväll var det fotbolls träning igen. Lilly är mäkta intreserad som vanligt att se normal ut på bild



Alva kämpar på. Helst vill hon sparka hårda och höga bollar. Tycker att det är ganska trist med fin lir.



Före

Och innan dagen var slut hann jag vara lite frisör på Neila. Jag kan bara en frisyr så nummera ser nästan alla röjare ut på samma sätt.



Efter

Neilas nya sommar frisyr

En bra dag att vara hemma med familjen

I dag ville jag bara vara med familjen. Blir liksom så skör och trött. Ångesten dånar och sorge klumen växer stor och svart i magen. Vi tog en lugn morgon och sen planterade vi en stund. Perfekt för att hjärnan att inte får gå på hög varv. Saknar systern så mycket att det inte går att beskriva.




Älskade ungar



Mannen



Trött, ledsen och allmänt skitig



Johan kämpade på

Karro

               

Bröllop och dop bilder



Jag och Daniel börjar vara ett väloljat team när det gäller bröllops förberedelser



Ragnhild var överste chefs kock. Vi jobbade super bra med varandra så jag kan gärna jobba med fler fester med henne



Ahkka och Aajja i kyrkan



Verkar som att Mattias fick en religös uppenbarelse i kyrka eller så var det något fel på taket



Nykära



Kärleks paret nr 2



Helt otroligt detta är enda bilden jag lyckades få av dops barnet Johan Nikolai. Här är han med gudmor Kajsa



Så var dom herr och fru Fjällström



Lilly hade som vanligt svårt att sitta still. Men hon rev i varje fall inte kyrkan



Dop



Bröllops följet



Norge är ändå Norge. Dom hade 16 olika sorters tårtor



Tårtskärningen klarade dom galant



Johan nikolai fick inte direkt tårta men han var nöjd i allafall



Neila blev dirigerad till disken fram på natt kröken



brudbuketten



Vår tappra barnvakt Moa somnade själv till sist



Dagen efter var det lunch buffe



Och sen fotografering med alla kusinerna och ahkka och aajja



Och ett försök att fota barnbarnsbarnen med Ahkka och Aajja men alla som varit med en trött 3 åring vet hur hiskilgt svårt det kan vara att få dom att göra som man vill. jaja hon sitter ju med i allafall

Vårt nya kök

När vi kom hem på Söndag väntade en riktigt rolig överraskning hemma. Det visade sig att Annika, rikard och Annmaria hade varit hemma hos oss och lagt in ett nytt golv i köket. Det måste verkligen vara den bästa present vi kunde fått. Dom hade dessutom putsat fönster, planterat om blommorna, köpt nya gardiner, tagit fram det gamla kaklet i köket. Vårt hem är så fint.



Det känns som att vi fått ett helt nytt kök och framför allt har jag fått tillbaka lusten att göra något hemma.



Tänk att det var så läckert kakel under den hemska plast mattan. Jag är helt förälskad.



 I tv rummet hade dom möblerat om och fixat nytt bord, matta och gardiner






Jag vet inte hur jag ska kunna tack dom nog för allt jobb och all omtanke dom lagt ner på oss. Tack så jätte mycket allihop

bröllop,dop,jobb och plenum

Japp det är vad jag håller på med just nu därav den helt avsaknaden av inlägg här.

Helgen som varit har vi tillbringat i Norge på Kombinerat dop och bröllop- Det var min farbrot Per som gifte sig  med sin Tone-marie och samtidigt passade dom att döpa sin son Johan Nikolai.

Helgen var väldigt trevlig med många gamla bekanta , god mat och lite sömn.

Just nu är jag på extra plenum i Arvidsjaur. Det är en konstig känsla att vara här. Vi har ju just gått till val och får resultaten om en vecka. Nu sitter dom som varit invalda förra perioden och ska försöka ta beslut om ärenden som är bordlagda sen i vinter. jag kan säga att förrvirringen i mellan åt är total. Vissa vill inte ens ta beslut i frågor och ca 10 st har inte ens dykt upp. Några har svårt att veta om dom har mandat för det här eller inte. Och mitt i soppan sitter lilla jag. ja vad ska man säga. hoppas att det här går bra.

så i mellan dessa olika saker försöker jag att jobba. just nu är jag vikarie i köket på Björnaborg. jag trivs där men inte alls lika bra som i hemtjänsten. men det går bra förutom att min första dag som vikarie fick jag lov att åka och hämta Alva tidigare på dagis pga hjärnskakning och i går som var min andra dag lyckades jag försova mig. Så vi får väl se om dom vill ha kvar mig som vikarie

Jag hoppas kunna lägga ut lite bilder senare från dop och bröllop

Återblick av ett år som var tänkt att bli något annat

Har på den senast tiden funderat och begrunnat livet under det år som varit.

Jag har kommit fram till några saker:

Jag är väldigt glad att jag har en stor familj runt mig. Den ger mig en grundtrygghet som gör att jag har haft möjligheten att få sörja,utvecklas,stötta och bli stöttad.

Att leva med en man som verkligen ha kunnat kliva undan själv i sin sorg och se min, att kunnat ge mig det stöd jag behövt. det har stärkt oss båda och vår relation.

Att jag verkligen tagit det här året och hela mig själv och låtit det ta den tid jag behövt.

Att Märta och Ulrik öppnat sitt hem och sitt stall för mig har varit så otroligt värdefullt för mig. Ni har hjälpt mig framåt och gett mig möjligheten att odla ett intresse som jag haft länge men inte haft möjlighet att kunna utöva. Tack för att ni finns

Jag har lärt känna mig själv och mina vänner på ett helt nytt sätt. Inte alltid har det varit som man själv trott. Man prövas själv och ens vänner prövas när ens liv ställs upp och ner. Dom som man trodde fanns och förstod kanske inte alls finns kvar medans nya kommit till.

Kunde aldrig tro innan det här hände att sorg kan gå så djupt och ta sån lång tid att läka. Att man kan förändras så mycket men ändå vara samma människa.

Nu får jag ta mina nya erfarenheter och bygga vidare på det liv som är mitt


piteå resa, , utslag och ny bil



Jag har köpt en ny bil. En aldeles röd skoda. Jag är helt kär i min nya röda farkost.





På fredag bar det av mot piteå och en ny Debatt. den här gången var det på saminourras förbundsmöte. Jag är själv nöjd med debatten den kom igång på slutet. Det som var mest roligt var att det var så många ungdommar samlade. Hoppas att det håller i sig och blir ännu större.



Jag hade med mig barnen upp till Piteå. Dom badad och hade väldigt roligt med barnvakten Olivia som jag också tagit med. Bild från middagen på fredag kväll. Lilly var en aningens speedad



Som vanligt när jag gör något så är det ju inte helt friktionsfritt. naturligtvis så fick Alva utslag på hela kroppen efter badet. det bara fortsatte att sprida sig så när vi kom hem till Studsviken var det bara att fortsätta på akuten.Hon fick medicin så i dag är det mycket bättre men inte helt borta.

Tv inspelning av slut debatten i umeå



I Torsdags var jah på inspelning av slutdebatten som sänds nu i kväll på svt kl 22,00



Jag och min vapendragare Paulus Kuljok. Vi är båda nya namn på listorna och dessutom toppnamn för vår län.



Till höger är vår parti ledare Ingrid Inga



Sylvia Simma är en av våra partikamrater.



det var ganska mycket folk på debatten. Och hjälp vad varmt det var med alla lampor. En timme i den värmen var inte rolig. Tur att jag inte tagit klädeskolten för då hade jag nog smält bort



Väldigt många kameror

Hundkurs



Våra duktiga hundar Genny, Trolla, Tjorven och Nero. Plats liggning



Och dom duktiga hundägarna.



Gå fint eller nått tror jag

Men hallå vart tog våren vägen ??????????



Studsviken 06,45 Onsdag morgon

Same politiker på väg



På väg till val debatt i Vilhelmina. Jag gick faktiskt upp och satte mig och debatterade. det var helt tokigt nervöst men ännu roligare. det här kommer att bli riktigt kul om jag tar mig in. Så alla ni som har röst rätt i sametingsvalet. Här är jag den nya framtidens politiker.

Björn


I dag fick jag och Alva se en björn. Den sprang övervägen när vi var på väg hem från stan. Den ställde sig på bakbenen när den kom till skogsbrynet och tittade på oss

Klicka för större bild 
Foto: Magnus Elander

För mig är björnen en väldigt mäktig och starkt djur. I den samiska mytologin är björnen helig. Det hänger kvar hos mig. jag har väldig respekt för björnen. Har funderat om jag verkligen skulle skjuta om jag fick chansen. Jag skulle nog inte hålla mig om läget var bra och jag var säker på att få in ett bra skott och helst ha chans till flera.

 
Klicka för större bild
Foto: Staffan Widstrand

Björnen jag såg var den tredje i vilt tillstånd och alltid blir jag lika hänförd. Den är verkligen respekt ingivande.

Valborg



Vi åkte ner till dombäcksmark där Annika och Rikard bor. Därifrån for vi till Husbyn på valborgsfirande. Det var ett jätte bra arrangemang för barnen med trollkarl, ansiktsmålning och fiskdamm.



trollkaren drog verkligen barnens uppmärksamhet



Och en del äldres också. Annika och Hanna var helt uppslukade av allt han kunde



Lilly var väldigt skeptisk till det där med ansiktsmålning men ville ändå göra det



Men lagom till att den var färdig bröt hon ihop och skrek att allt skulle bort. Så jag fick ingen bild av vår lilla ödla. Det vara bara att ta bort allt på den ilskna ungen



Jag trodde att Alva skulle välja något prinsess likt men ack avd jag bedrog mig.



Hemma hos Annika var dom läskiga med sitt godis



På fredag var det Altanbygge hos Rickard och Annika. Visst har jag proffsiga snickarkläder?



Rikard verkar vara en aningens skeptisk till det hela. Men resultatet blev faktiskt väldigt bra



Daniel var hel nöjd med att kunna hjälpa Rikard med nånting det brukar oftast vara tvärt om



Jag blev lite trött av allt jobbande så jag fick lov att sitta och jobba



En väldigt nöjd altan ägare



Sen upptäckte han att han måste bort med några tallar för att få kvällsol



kvällen avslutades med ett bad hos rikards föräldrar. Jag vill också ha ett sånt utebad



Lilly stortrivdes. Alva var på läger i Hemling. hon sov över där och hade det jätte skoj. Gah tänk att hon blivit så stor



Nån verkar berätta något verkligen intressant





Tack Annika och Rikard för en jätte trevlig semester helg vi lär återkomma

RSS 2.0