En renskötar hustrus vardag En renskötar hustrus vardag -

Alla förlorar om vi splittras

Vi fortsätter med vårt skrivande för vi tycker att detta är oerhört viktigt. nu har ni alla chansen att fråga eller skriva er åsikt i frågan. Ta chansen allihopa i sapmi attkomma med er åsikt.


Alla förlorar om vi splittras

 

Renskötselkonventionen är en laddad fråga för att den är så avgörande för de berördas vardag och framtid. När renskötselkonventionen antas och blir lag då ska renskötarna efterleva den, oavsett om det fungerar med den praktiska renskötsel eller inte. Därför väcker frågan engagemang men också många känslor.

 

Det skulle vara oerhört olyckligt om vi låter oss splittras i två eller fler läger. Då förlorar vi allihop i längden. Därför är det viktigt att politiska partier och Sametinget ser på frågan med ett långsiktigt perspektiv, - att vi alla långsiktigt blir vinnare och inte förlorare.

 

Vår ståndpunkt är att vi som politiker, folkvalda och företrädare för det samiska folket måste lyfta blicken och ta hänsyn till långsiktiga konsekvenser.

 

Svenska samer har rätt till renbete i Norge enligt gränstraktatet, lappkodicillen 1751, undertecknat av tre stater. Den svenska förhandlingsdelegationen hävdar att man inte har tagit ställning till samernas sedvanerätt grundad på urminnes hävd. Den frågeställningen har lämnats utanför förhandlingen. Vidare säger förhandlingsdelegationen att om någon är missnöjd kan en process inledas i domstol.

 

Men så länge inte en dom från en domstol finns så har områdesprotokollen företräde. Hur lång tid tar det att processa? Hur mycket kraft kostar det för människorna som är drabbade? Finns det pengar till det? Och vad händer med renarna under tiden som processen pågår?

Frågorna är många och vi förstår rädslan. Därför anser vi att det bättre att reda ut de problem som finns först innan vi säger ja till konventionen.

 

En konvention behövs för alla de som är beroende av gränsöverskridande renbete. Därför ska ett arbete starta omgående för att ta fram ett bättre förslag. Men det förslaget som ligger nu är inte bra. Och det finns många, både norrut och söderut som känner behov av att få igenom ändringar. Vi måste lyssna på människorna vars vardag det handlar om!

 

Sylvia Simma, Christian Åhrén, Margret Fjellström


eller vad tror du?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0